Skip Navigation LinksFFI-forum-Framtidens-ubåter

Du er her: Skip Navigation Linksffi.no / no / Aktuelt / Kalender / Tidligere arrangementer / FFI-forum: Framtidens ubåter
Aktuelt

​Dette FFI-forumet tar for seg teknologiske trender for ubåter generelt, og hvilke teknologier som er relevante for Norges nye ubåter som skal erstatte Ula-klassen. Foto: Forsvaret.

FFI-forum: Framtidens ubåter
Skriv ut
Tips venn
Facebook
Twitter
10.04.2015
Linje
​I november 2014 bestemte regjeringen å fortsette utredning for anskaffelse av nye ubåter som erstatning for Ula-klassen. FFI-forum 5. mai ser nærmere på ny ubåtteknologi.

Denne anskaffelsen vil i så fall bli den mest omfattende i Sjøforsvaret noensinne, og vil få stor betydning for Sjøforsvarets framtidige operative evne.


Det vil også kunne få store positive konsekvenser for norsk industri og for FoU-virksomheten innen sektoren.


Luftuavhengig framdrift

FFI-forumet Ny teknologi for nye ubåter tar for seg teknologiske trender for konvensjonelle ubåter generelt, og hvilke teknologier som er relevante for Norges nye ubåter.


Sentralt innen mobilitet er luftuavhengig framdrift som gjør at en ubåt kan være neddykket i uker i stedet for dager. Li-ion batterier kan potensielt øke rekkevidden i høy hastighet og redusere be-hovet for vedlikehold.


Kommunikasjonsteknologi

På effektorsiden finnes i dag både torpedoer, tunge missiler og lette missiler for selvforsvar. Kommunikasjon både over og under vann er sentralt for framtidige ubåter, og teknologiske løsninger for å ivareta både kommunikasjonsbehov og skjulthet blir viktig. Passive sonarer vil fortsatt være ubåtens viktigste sensorer, men den største utviklingen i dag er innen elektro-optiske sensorer.


Utviklingen innen datakraft og informasjonsteknologi gir også et stort potensial for økt integrasjon i kampsystem og plattformsystem. Dette gir nye muligheter for automatisering av operatørers arbeidsoppgaver, mer effektiv informasjonsflyt og bruk av nye teknologier for visualisering av informasjon i operasjonsrom.

FFI-forum 5. mai

HVOR:
Oslo Militære Samfunds lokaler, Myntgaten 3, Oslo

NÅR:
Tirsdag 5. mai fra kl. 13.00-15.00

PÅMELDING:
Nett: Påmeldingsskjema under eller facebook.com/
forsvaretsforskningsinstitutt

E-post ffi-forum@ffi.no
Tlf: 63 80 72 07
 

INNLEDER:
Arvid Melkevik, prosjektleder og forsker, FFI

KOMMENTATORER:
Arnth Lien, kommandør, sjef Ubåtvåpenet
Oliver Berdal, kommandørkaptein, Forsvarsdepartementet
Torbjørn Svensgård, adm.dir. Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSI)

Påmelding:

FFI-forum: Ny teknologi for nye ubåter
Fornavn:
Etternavn:
Arbeidsgiver:
E-post:
Ja, jeg ønsker å motta epost-invitasjoner til FFI-forum og FFI-seminar
© Copyright Forsvarets Forskningsinstitutt