Skip Navigation LinksFFI-forum-Radikalisering-i-Skandinavia

Du er her: Skip Navigation Linksffi.no / no / Aktuelt / Kalender / Tidligere arrangementer / FFI-forum: Radikalisering i Skandinavia
Aktuelt
Den nordiske motstandsbevegelsen har gjort seg bemerket i Sverige de siste årene. Forskningsprosjektet Radiskan har blant annet sett nærmere på «Toleransprosjektet», et valgfag i svenske skoler som har som mål å hindre rekruttering til ekstreme miljøer. Foto: NTB Scanpix/Simon Eliasson/Aftonbladet / IBL Bildbyrå
FFI-forum: Radikalisering i Skandinavia
Skriv ut
Tips venn
Facebook
Twitter
03.09.2018
Linje
Når og hvordan skal samfunnet gripe inn mot mennesker som potensielt kan utgjøre en fare? Dette er ett av spørsmålene som diskuteres under FFI-forum 18. september.

​Etter terrorangrepene i Madrid 2004 og London 2005 har europeiske land satt inn store ressurser for å oppdage og forebygge radikalisering i egen befolkning. De skandinaviske landene er intet unntak.

 

Meld deg på her


Forskningsprosjektet «Searching the Unknown: discourses and effects of radicalization in Scandinavia (Radiskan)» har gjennomført etnografisk feltarbeid både blant forebyggere og i ulike målgrupper. Under FFI-forum 18. september serverer vi smakebiter fra forskningen og inviterer til debatt.


Hvorfor blir noen krigere?

Radiskan er et samarbeid mellom FFI, Fafo og Universitetet i Aarhus, og er finansiert av Forskningsrådet (SAMRISK II) og FFI.


I tillegg til å forske på forebygging i flere lokalsamfunn, har forskerne sett på hvordan mobiliseringen til visse radikale grupper foregår. Prosjektet diskuterer også hvordan straffeforfulgte radikale kan hjelpes tilbake til et normalt liv.


På FFI-forum møter du blant andre Siri Høyem Kristiansen. Hun har intervjuet syriafarere som sitter fengslet for terrorforbund i Norge. Dette er en gruppe som i liten grad har hatt en stemme i den offentlige debatten til nå.


Nerina Weiss har arbeidet med kurdisk mobilisering til krigene i Syria, Tyrkia og Irak og blant annet intervjuet fremmedkrigere som har reist til Syria for å kjempe med kurdiske grupperinger mot IS. Hvem er de og hva motiverer dem til å dra i krigen? 


Prosjektleder Therese Sandrup vil fortelle fra sitt feltarbeid blant forebyggere i en norsk kommune. Hun stiller spørsmålet: er det på tide å tenke nytt om forebygging av voldelig ekstremisme?

 
Under paneldebatten får de tre forskerne selskap av Erik Lindbæk Kruse og Sindre Bangstad. Kruse er MA student i Radiskan og forebyggende koordinator i Fredrikstad. Byen fikk mye medieoppmerksomhet etter at syv menn fra samme gate reiste til Syria. Bangstad er sosialantropolog tilknyttet Institutt for kirke-, religions og livsynsforskning og studerer blant annet hatytringer og religion i det offentlige rom. I 2014 ga han ut boken Anders Breivik and the Rise of Islamophobia


Som vanlig åpnes det for spørsmål fra salen etter foredragene.
Vel møtt.

FFI-FORUM 18. SEPTEMBER

Radikalisering i Skandinavia

HVOR:
Oslo Militære Samfunds lokaler, Myntgaten 3, Oslo

NÅR:
Tirsdag 18. september kl. 13-15

INNLEDERE:
Sjefsforsker Therese Sandrup, FFI,
Forsker II Nerina Weiss, Fafo
Vernepleier og MA i habilitering og rehabilitering, Siri Høyem Kristiansen, Stiftelsen Erlik

KOMMENTATORER:
Erik Lindbæk Kruse, forebyggende koordinator Fredrikstad kommune
Sindre Bangstad, Institutt for kirke-, religions og livsynsforskning

© Copyright Forsvarets Forskningsinstitutt