Skip Navigation LinksInternasjonale-operasjoner-i-framtiden

Du er her: Skip Navigation Linksffi.no / no / Aktuelt / Kalender / Tidligere arrangementer / FFI-forum: Internasjonale operasjoner i framtiden
Aktuelt

​Illustrasjonsfoto: Forsvaret

FFI-forum: Internasjonale operasjoner i framtiden
Skriv ut
Tips venn
Facebook
Twitter
26.01.2015
Linje
FFI inviterer til bokslipp av antologien International Military Operations in the 21st Century. Global Trends and the Future of Intervention, med påfølgende debatt.

- Dette er en fagbok om internasjonale operasjoner. Bokas viktigste faglige bidrag er at den ser framover. Slike bøker pleier å spørre «hva lærte vi av forrige operasjon?». Hvis vi heller ser framover, forlenger vi fortidens trender og utviklingsbaner inn i framtiden, sier FFI-forsker Tore Nyhamar, en av redaktørene av og forfatterne av boka.

I boka diskuterer ni eksperter en rekke nye utfordringer i internasjonale militære operasjoner. Spesielt ser de på tre nøkkelområder: en stadig mer urbanisert verden, en endring i oppgaver i selve operasjonene og at ny teknologi er kommersielt tilgjengelig.


 

Hvordan militærmakt kan brukes

Forfatterne har lagt vekt på å unngå forkortelser og stammespråk, og gjort boka tilgjengelig for bachelorstudenter og masterstudenter i statsvitenskap, internasjonal relasjoner, strategiske studier, freds- og konfliktstudier, sikkerhetspolitisk emner og «war-studies». 

- Siden boka identifiserer konkrete oppgaver for de væpnede styrker i framtidens operasjoner, skulle den være særlig interessant for praktikere og tenkere innen feltet forsvar og sikkerhet. Den er nok også interessant for alle som vil vite hvordan militærmakt kan brukes, sier Nyhamar.

Hva skjer i framtiden?

Tore Nyhamar tar utgangspunkt i forskningen i miljøet til Peace and Stabilization Operations (CHIPS) ved FFI når han forklarer hva som motiverte forfatterne til å skrive boka.

- Vi så et behov for å samle trådene om studier vi har gjort på beskyttelse av sivile, FN-, counter insurgency- og militær assistanse-operasjoner. Dette henger sammen. Vi ønsker også å tilby vårt svar på spørsmålet «Hva skjer neste gang?».

- Hva skjer så neste gang?

- En hovedtanke er at det kan ingen se, bortsett fra at det kommer. Men det finnes noen metoder vi tror mer på for å se framover. Vi samler i boka forskning som viser bredden av scenarioer. Da er en mer strategisk tilnærming til operasjoner mulig.

 

Bokslippet arrangeres som et FFI-forum 10. februar i Oslo Militære Samfund, der bokas to redaktører innleder til påfølgende paneldebatt.  De vil få boka kommentert av Håvard Mokleiv Nygård, seniorforsker ved Peace Research Institute Oslo (PRIO) og Palle Ydstebø, oberstløytnant ved Forsvarets høgskole. Til slutt får publikum mulighet til å stille panelet spørsmål.

FFI-forum 10. februar

HVOR:
Oslo Militære Samfunds lokaler, Myntgaten 3, Oslo

NÅR:
Tirsdag 10. februar

PÅMELDING:
Nett: Påmeldingsskjema under eller facebook.com/
forsvaretsforskningsinstitutt

E-post ffi-forum@ffi.no
Tlf: 63 80 72 07
 

INNLEDERE:
Per M. Norheim-Martinsen,
forsker, Institutt for
forsvarsstudier (IFS)
Tore Nyhamar,
forsker, FFI

KOMMENTATORER:
Håvard Mokleiv Nygård,
seniorforsker, Peace Research
Institute Oslo (PRIO) Palle Ydstebø,
oberstløytnant, Forsvarets høgskole

Påmelding:

FFI-forum: Hvilke utfordringer får militære styrker i framtidens internasjonale operasjoner?
Fornavn:
Etternavn:
Arbeidsgiver:
E-post:
Ja, jeg ønsker å motta epost-invitasjoner til FFI-forum og FFI-seminar
© Copyright Forsvarets Forskningsinstitutt