Skip Navigation LinksKan-og-vil-Nord-Korea-bruke-kjernevapen

Du er her: Skip Navigation Linksffi.no / no / Aktuelt / Kalender / Tidligere arrangementer / Kan og vil Nord-Korea bruke kjernevåpen?
Aktuelt

​Nord-Koreas leder Kim Jung Un viser gjerne fram at landet har et kjernevåpenprogram. Foto: Reuters.

Kan og vil Nord-Korea bruke kjernevåpen?
Skriv ut
Tips venn
Facebook
Twitter
13.02.2019
Linje
Hva er den nordkoreanske kjernevåpendoktrinen? Og har de våpen til å underbygge den? Dette er spørsmål vi tar opp på FFI-forum 26. februar.

Meld deg på


Nord-Korea har utviklet kjernevåpen for å sikre sin overlevelse. Men under hvilke omstendigheter forteller de oss at de kan tenke seg å bruke dem? Og har de både kjernefysiske ladninger og leveringsmidler til å utføre angrep som doktrinen tilsier?


2017 representerte en foreløpig kulminering av en lang rekke atom- og missiltester i Nord-Korea. Mens det internasjonale presset bare økte, oppnådde landet en rekke teknologiske milepæler i sin streben etter å oppnå en troverdig kjernefysisk evne til avskrekking også utover det koreanske stridsteateret.


De mest langtrekkende missilene fungerte på første forsøk, men har mange tester igjen for å vurderes som pålitelige.


Trolig har landet lyktes i å utvikle og teste både kompakte ladninger med sprengkraft tilsvarende bombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki, men også ladninger med ti ganger så stor sprengkraft. Men vil disse tåle ferden i et langtrekkende missil og det brutale møtet med atmosfæren på vei mot målet?


Gjennom offisielle og halvoffisielle uttalelser og missiltester, forteller Nord-Korea oss når de er villige til å krysse den kjernefysiske terskelen. Overfor en uovervinnelig motpart som USA og dets allierte søker Pyongyang avskrekking gjennom å signalisere en vilje til å ta i bruk kjernevåpen svært tidlig.


Videre ønsker de å svekke den amerikanske motivasjonen til å komme sine allierte til unnsetning gjennom å true det amerikanske fastlandet med sine kraftigste våpen.

  • Men vil de lykkes i å utføre angrep i tråd med doktrinen?
  • Vil dagens våpen gjøre jobben uten flere tester under beltet?

Innlederne vil gi oss innsikt i realitetene bak den deklaratoriske nordkoreanske kjernevåpendoktrinen med utgangspunkt i omfattende kunnskap om atom- og missilprogrammer.

FFI-forum 26. februar

HVOR:
Oslo Militære Samfund lokaler,
Myntgaten 3, Oslo

NÅR:
Tirsdag 26. februar
Klokken 13-15

INNLEDER:
Halvor Kippe,
sjefsforsker, FFI

KOMMENTATORER:
Jørn Osmundsen, spesialrepresentant for nedrustning, Utenriksdepartementet
Henrik Stålhane Hiim, seniorforsker, Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI)

© Copyright Forsvarets Forskningsinstitutt