Skip Navigation Linksffi-seminar-terrorisme-internett

Du er her: Skip Navigation Linksffi.no / no / Aktuelt / Kalender / Tidligere arrangementer / FFI-seminar: Terroristers bruk av internett
Aktuelt
FFI-seminar: Terroristers bruk av internett
Skriv ut
Tips venn
Facebook
Twitter
17.11.2011
Linje
- Også norske radikale islamister er aktive på internett, forteller Brynjar Lia. 29. november deltar forskeren på FFI-seminar om terroristers bruk av internett.

Tekst: Kai Eldøy Nygaard

- De radikale norske islamistene er ikke mange, men er aktive på nettsteder som Youtube og Facebook. De bor i Norge og kommuniserer på flere språk. Propagandaen er lett tilgjengelig for et større publikum, forteller Lia.
 
I Vesten har antall personer som er radikalisert gjennom hovedsakelig internett, økt de siste årene.
- Dette er urovekkende. Det dreier seg foreløpig ikke om mange mennesker, men de er utfordrende for sikkerhetstjenestene å oppdage. Soloterrorister holder ofte lav profil på diskusjonsforumene og planlegger alene, forteller forsker Thomas Hegghammer, som også deltar på FFI-seminaret.
 
Han mener det er sannsynlig at al-Qaida-sympatisører vil la seg inspirere av manifestet til Anders Behring Breivik.
- Al-Qaida studerer også sine fiender i Vesten. Taktisk læring mellom terrorgrupper på tvers av ideologiske skillelinjer, er et veldokumentert historisk fenomen, forteller FFI-forskeren.
 
Jihadistpropagandaen på internett har økt dramatisk gjennom hele 2000-tallet, både i kvalitet og kvantitet. Nettforum er likevel ikke en viktig arena for rekruttering eller koordinering av aksjoner.
- Årsaken kan delvis være etterretningstjenestens overvåkning, samt undergraving av tilliten mellom brukerne av radikale nettsteder. Få blir kjent på nettet for deretter å møtes og utøve terror. Risikoen er stor for at den andre kan ha falsk identitet, forteller Hegghammer.
 

På FFI-seminaret ”Terroristers bruk av internett” kan du høre FFI-forskerne Thomas Hegghammer, Brynjar Lia, Petter Nesser, Anne Stenersen og Truls Tønnessen.

Terrorister er aktive på internett. Foto: iStockphoto
Brynjar Lia er en av FFIs forskere som deltar på seminaret. Foto: FFI
© Copyright Forsvarets Forskningsinstitutt