Skip Navigation Links–-Hei-Forsvaret!-Jeg-har-en-ide

Du er her: Skip Navigation Linksffi.no / Bokmål / Aktuelt / – Hei Forsvaret! Jeg har en ide.
Aktuelt
Se hvordan det gikk da joakim besøkte oss og fikk se noen av de rare dingsene og simulatorene vi har. Video: FFI.
– Hei Forsvaret! Jeg har en ide.
Skriv ut
Tips venn
Facebook
Twitter
13.10.2017
Linje
Noen ganger får våre forskere brev og spørsmål utenom det vanlige. Joakim (9) lurte på om vi kunne hjelpe ham å bygge en ny type sikkerhetsutstyr til fly. Vi ble så imponerte at vi inviterte ham på besøk.

​«Hei forsvaret. Jeg har en ide. Håper dere liker den og vil hjelpe meg med å lage en prototype. Jeg tror ikke at det kommer til å koste så mye».


Omtrent slik starter Joakim (snart 10) sitt brev til FFI. Her kommer man med en helt ny ide til hvordan jetfly kan lande på vann.


Kult!

Brevet havnet på bordet til sjefsforsker og «flynerd» Stian Betten, som umiddelbart ble sjarmert.
Her kan du se brevet Joakim sendte og svaret han fikk.
Joakims brev til Forsvaret
Bettens svar til Joakim

 

Joakims forslag er en innretning som hektes på et jetfly. Man  drar i en snor som åpner en luke, så dyttes luft inn i et fleksirør, og videre ned i oppblåsbare flottører på hver side av hjulene. Dermed kan jetflyet lande på vann.


– Joakim har laget et system. Han har tegnet prinsippet for hvordan det skal fungere, og han forklarer både problemet som skal løses, hva fordelene er, og hvordan systemet skal kontrolleres. Det er imponerende, sier Betten.


– Jeg har sjekket litt rundt. Forslaget om å bruke «ram air» for å blåse opp slike flottører er noe jeg ikke har sett før. De eneste to patentene jeg har funnet som ligner litt er fra 1964 og 1970. De skulle holde satellitter flytende etter at de hadde landet i vannet. Joakim har ikke sett løsningen på Youtube eller andre steder på nettet. Det er noe han har kommet på selv. Det er kult! mener Betten.


Verdens kuleste dataspill

Forrige uke besøkte Joakim FFI sammen med pappa Tellef og bestefar Bjørn Tore. De fikk besøke prototypeverkstedet, der forskere og ingeniører lager og tester forskjellige dingser. Og de fikk besøke FFIs battle-lab, der Joakim prøvde F-35-flysimulator og testet et VR-verktøy jagerflypiloter kan bruke når de skal øve.

Joakim fikk prøve «verdens kuleste dataspill», en simulator piloter kan bruke når de skal trene på å fly F-35. Joysticken er en kopi av kontrollspaken i F-35, og koster 25.000 kroner. Flyforsker Stian Betten var guide og instruktør. Foto: FFI.


– Jeg begynte å bli interessert i fly etter at pappa viste meg en kul flyfilm en gang. Og så har vi vært på flyshowet på Kjeller mange ganger, forteller Joakim.


Han vil bli enten designer eller pilot når han blir voksen, men han har ikke helt bestemt seg ennå.


– Jeg lagde brevet litt for moro skyld, men det var litt alvor også. Dere lager masse kult, og så er jeg opptatt av trygghet, sier Joakim.


– Norge trenger glupe løsninger

Besøket var nok minst like morsomt for pappa Tellef og bestefar Bjørn Tore som for Joakim. Begge er ingeniører. Bestefar har dessuten tatt småflysertifikat på Kjeller.


– Da Joakim kom og viste oss brevet, tenkte jeg: Nå kjøper vi et gammeldags frimerke og sender det til FFI. Men vi hadde ikke regnet med å bli invitert ned, sier pappa Tellef.


Forsker Stian Betten oppmuntret Joakim til å fortsette med tegning, leking og grubling.


– Norge trenger lyse hoder som finner smarte løsninger. Vi håper Joakim kommer tilbake hit og får sommerjobb her om 10 år, sier Betten.


Men hva med ideen. Kommer den til å bli bygget?


– Det er jo mye vær og bølger i Norge. Vi har ikke lyst til å risikere å ødelegge et kjempedyrt fly med å lande på vannet.  Men systemet kan kanskje henges på droner eller modellfly for å beskytte dem hvis motoren slutter å virke, sier Betten.


– Om noen år har Joakim kanskje lært så mye at han selv kan regne ut hvilken fart flyet må ha framover for å fylle opp flottørene i systemet med luft.

FFI undersøker hvordan piloter kan bruke VR-briller i trening. Joakim fikk teste brillene. I bakgrunnen står bestefar Bjørn Tore Larsen, pappa Tellef Ormstad og forsker Nikolai Grov Roald. Foto: FFI.

© Copyright Forsvarets Forskningsinstitutt