Skip Navigation LinksFFIs-administrerende-direktør

Du er her: Skip Navigation Linksffi.no / Bokmål / Aktuelt / Visjonær administrerende direktør
Aktuelt
Administrerende direktør ​John-Mikal Størdal. Foto: FFI.
Visjonær administrerende direktør
Skriv ut
Tips venn
Facebook
Twitter
09.07.2013
Linje
Drømmen var å bli jagerflyger eller dykker. Nå er målet til John-Mikal Størdal å gjøre FFI til verdensledende innen viktige utvalgte forskningsområder.

Utdrag fra intervju med FFIs administrerende direktør John-Mikal Størdal i Teknisk Ukeblad. Les hele intervjuet her (PDF).

 
En stødig kar. Åpen og omgjengelig. Faglig i verdensklasse. Han får gode skussmål fra kolleger og tidligere arbeidskamerater, jondølingen som av et enstemmig styre ble plassert i direktørstolen ved Forsvarets forskningsinstitutt i november i fjor.

 

Forsvarets krystallkule

John-Mikal Størdal ble dermed ansvarlig for at tankekraften ved Forsvarets forskningsinstitutt skal rettes i riktig retning, og for at Forsvaret skal ha en krystallkule for å skue inn i framtiden.
 
Størdal har, som det sies, gått gradene i FFI, og han har rukket å bli betryggende knusktørr bak ørene siden FFI kastet ham ut på dypt vann allerede som nyutdannet kybernetiker fra NTH.
 
Da Norge tok i bruk Ula-klassen undervannsbåter tidlig på 90-tallet, ble hjernen i kampsystemet nemlig videreutviklet i et samarbeid mellom Sjøforsvaret, Kongsberg og FFI, med Størdal som leder for FFIs tekniske operativ evaluering.
 
– I løpet av de første årene som forsker ved FFI tilbrakte jeg mange døgn under havoverflaten i Nordsjøen, hvor jeg arbeidet med passiv målfølging og avansert teknologi for undervannsbåtene våre. 
 
– Å beregne aktuelle måls posisjoner, kurs og hastighet basert på informasjon fra ulike sensorer er spesielt utfordrende når du ikke ønsker å røpe din egen tilstedeværelse. I undervannsbåten kan du si at jeg tidlig fikk erfare at forskerne ved FFI er opptatt av å flytte grenser. Det er vi også i dag, sier Størdal.

John-Mikal Størdal

  • Administrerende direktør ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
  • Gift med Mona. Har barna Håkon (18), Eirik (16) og Embla (13). Bor i Bærum.
  • Er Master of Science fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) innen aeronautics og astronautics (1992) og sivilingeniør fra Norges tekniske høyskole (NTH) innen elektro- og datateknikk (1988).
  • Har jobbet lenge ved FFI, sist som stabssjef. Tidligere har han vært avdelingssjef for maritime systemer og forskningssjef ved avdeling for elektronikk, hvor han begynte som forsker i 1989.
© Copyright Forsvarets Forskningsinstitutt