Skip Navigation LinksNasa-we-have-a-solution

Du er her: Skip Navigation Linksffi.no / Bokmål / Aktuelt / «Nasa, we have a solution!»
Aktuelt

​Forskningsleder Svein-Erik Hamran ved FFI viser en modell av Mars-roveren som den FFI-utviklete radaren Rimfax skal festes til. Foto: Tom Gustavsen

«Nasa, we have a solution!»
Skriv ut
Tips venn
Facebook
Twitter
12.10.2017
Linje
I 2020 skal FFI på Kjeller hjelpe Nasa med å finne ut om det var liv på planeten Mars for fire milliard år siden.

Tekst: Steinar Aasen, Kunnskapsbyen Lillestrøm

 

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) skal lete etter vann på den røde planeten med et avansert radarinstrument, som nå er under utvikling på Kjeller. Radaren skal festes til romsonden Mars 2020 Rover, som skal undersøke om det har vært liv på Mars.

 

Det er ingen umulighet at radaren vil klare å påvise vann. Ved ett av de to mulige landingsområdene på Mars, er det tidligere funnet «havbunn-segmenter». Det kan bety at kan ha vært en innsjø der.

 

Prestisjefylt oppdrag

– Det opplevdes som julaften og 17. mai på én gang, sier forskningsleder Svein-Erik Hamran, når han forteller om julidagen i 2014 da de fikk vite at FFIs instrument var plukket ut til å være med på Nasas neste Mars-ekspedisjon.


Da hadde Hamran i månedsvis jobbet dag og natt i sammen med teamet sitt, for å beskrive instrumentet ned til minste detalj.


– Å utarbeide forslaget til Nasa er det mest omfattende jeg har gjort i hele min karriere. Det er et prestisjefylt oppdrag, som demonstrerer at teknologiutviklingen på Kjeller er i verdensklasse. Vi har nå sju personer på heltid og 15 personer på deltid som jobber kun med Rimfax, forteller Hamran.


Forskningsleder ved prototypverkstedet til FFI, Bendik Sagsveen, sier det er en «once in a liftetime»-opplevelse å utvikle deler som skal sendes til Mars.


– Det ligger mange timer med konstruksjon og analyser bak et produkt som dette. Det er ikke hver dag man får en oppgave fra Nasa, erkjenner han.

 

Et rent FFI-prosjekt

Det er satsingen på avansert georadarteknologi som nå fører FFI helt til Mars. Dette er et rendyrket norsk produkt, med elektronikk produsert hos Kongsberg Norspace.


– Vi valgte FFI-teamet på grunn av instituttets erfaring og den gode kvaliteten på instrumentet de foreslo for Mars 2020-roveren, sier Mitch Schulte ved Nasas hovedkvarter.


Det spesialutviklede radarinstrumentet, som har fått navnet Rimfax, skal installeres bak på den ett tonn tunge marsroveren for å utforske hva som skjuler seg inntil 200 meter under planetes overflate.

 

– Roveren er bygget for å kunne fungere i minst ett og et halvt Mars-år, noe som tilsvarer tre år på Jorden. Men det kan godt hende den virker i ti år, sier Hamran.


Så langt har Rimfax vært igjennom flere tester, blant annet på en snøscooterslede på Svalbard. Radarinstrumentet må tåle store temperatursvingninger, sjokk og vibrasjoner.

 

Les også: Veien til Mars er brolagt med tester

 

Romsenter på Kjeller

Mars-ekspedisjonen skal skytes opp i juli 2020. Ferden til Mars vil ta sju måneder. Roveren vil lande på Mars i februar 2021.


Etter en forhåpentlig vellykket landing, vil Svein-Erik Hamran tilbringe de tre påfølgende månedene i USA. Etter det vil Rimfax bli operert fra Kjeller og University of California.


FFI vil opprette et eget romsenter på Kjeller – Rimfax Science Operation Center – som vil bearbeide data fra Mars. Romsenteret kan også styre oppgavene som radaren skal utføre.

 

Norsk Romsenter og European Space Agency har bistått med å finansiere utviklingen av Rimfax.

Den første prototypen av georadaren Rimfax ble testet på Svalbard allerede i april 2015. Video: FFI.

Rimfax

  • Er en jordpenetrerende radar.
  • Vil produsere bilder av geologien under Mars-overflaten.
  • Vil kunne avdekke begravde lag av sediment og stein.
  • Kan oppdage spor av is, vann eller saltvann.
© Copyright Forsvarets Forskningsinstitutt