Skip Navigation LinksVerdens-kuleste-sommerjobb

Du er her: Skip Navigation Linksffi.no / Bokmål / Aktuelt / Verdens kuleste sommerjobb?
Aktuelt

​​Even Vraalsen Larsen (12) fikk teste utendørs VR på FFIs åpne dag. Til høyre står FFIs Martin Asprusten og passer på. Foto: FFI.

Verdens kuleste sommerjobb?
Skriv ut
Tips venn
Facebook
Twitter
04.08.2017
Linje
På FFI lager sommervikarene regntøy til droner og forsøker å lære dem å krasje mest mulig effektivt inn i andre droner.

​– Hjelp, jeg står på taket av en bil, roper Even Vraalsen Larsen (12) og tar et ustøtt steg til siden.

 

Han har VR-briller på hodet og en datamaskin festet som ryggsekk. Bilen er det bare han selv som ser.

 

– Gå ned fra bilen Even, og ikke ødelegg noe utstyr, roper mamma i bakgrunnen.

 

Even og familien var blant de mange hundre som tok turen til åpen dag på FFI torsdag. Her fikk noen av årets 60-talls sommerstudenter ved FFI vise frem hva de har holdt på med. Og det er ikke lite.

 

Blander VR og virkelighet

Even testet «utendørs VR» – det første stadiet på vei til det som på sikt skal bli «mixed reality». Målet er å lage et program som får VR-briller til å vise både de virkelige omgivelsene og VR-elementer. På den måten kan du bruke VR-briller og øve på krigssituasjoner med både virkelige og virtuelle soldater rundt deg.

 

VR-briller innendørs bruker to stasjonære peilepunkter med begrenset rekkevidde. Dette fungerer naturlig nok ikke ute i den virkelige verden. Herman (19) er sommerstudent for andre gang, og har i år jobbet med en GPS-basert løsning som forteller VR programmet hvor brillene befinner seg ute i den virkelige verden.

 

Er det mulig, da?

Det er gjerne slike praktiske eller tekniske problemer sommerstudentene ved FFI blir satt til å løse.

 

Marthe (19), Petter (18) og Vegard (28) har samarbeidet om å bygge en vakuumformer som skal lage vanntette deler til droner. Kall det gjerne en droneregnfrakk.

 

– Vi trenger droner som kan fly i all slag vær. Helst vil vi printe dronene selv, det er billigere, og vi kan lage droner som er skreddersydd oppdragene de skal løse. Men 3D-printet materiale holder ikke vann, bokstavelig talt. Dermed må vi lage ett vanntett skall, forklarer Sondre Engebråten, FFIs egen droneguru.

 

Det finnes allerede vakuumformere der ute, men disse koster mye og er ofte ikke store nok til å lage dronedeler. Derfor ble Marthe, Petter og Vegard satt til å konstruere, bygge og programmere sin egen vakuumformer. Det er en maskin som varmer opp plastplater og former disse rundt en gjenstand ved hjelp av vakuum.

 

– Målet er jo å lage en vakuumformer der du bare kan trykke på en knapp, så går alt av seg selv. Vi er ikke helt der ennå, sier Marthe. Hun har blant annet stått for programmeringen.

 

Karosseriet på maskinen er laget på prototypeverkstedet ved FFI. De ulike delene, som vakuumpumpen, er kjøpt litt her og der. Blant annet på E-bay. Som varmekilde bruker de rett og slett en terrassevarmer.

 

Alt har ikke gått på skinner. Plasten har fått bobler, tykkelsen er blitt ujevn,og  formene har smeltet under plasten. Men de nærmer seg, og har lært masse på veien.

 

– Det er bra å ha en jobb der du får litt utfordringer og må tenke selv, i stedet for å vaske, som jeg hadde som sommerjobb i fjor. Og så lærer vi mye av å jobbe sammen med eldre studenter, sier Petter, som går på automasjon på Strømmen vgs.

 

Elitestudenter

Terskelen for å få sommerjobb på FFI er høy. I år var det rundt 800 søkere til de 60 plassene.

 

– De får lov til å gjøre alt det vi gjerne skulle gjort, men ikke får tid til. Dessuten har de med seg ny kunnskap til FFI, sier Jan Olav Langseth ved FFI.

 

Studentene hentes stort sett fra universiteter og høgskoler, men FFI har også hentet noen spesielt lovende fra videregående.

 

– I bunn og grunn er dette et stort rekrutteringsprosjekt. De får prøve oss, og vi får prøve dem. Mange blir værende og tar en mastergradoppgave hos oss. Hvis du spør folk som jobber på FFI, er det ganske mange som har startet nettopp her, som sommerstudent sier Langseth.

 

 

sommerjobb_2017_bil2.jpg 

Nicolas har fått bruke sommeren på å teste ut hvordan nerveimpulser eller håndbevegelser kan styre droner og ubemannede farkoster og kjøretøy. Her styrer han en liten UGV med armbevegelser som registreres av et sensorarmbånd.

 

sommerjobb_2017_JM.jpg 

Marthe og Vegard demonstrerer den hjemmesnekrede vakuumformeren de har jobbet med for instituttdirektør John-Mikal Størdal.

 

 

Bakgrunn

Her er noe av det FFIs sommerstudenter har jobbet med.


Kamikazedrone
Hvordan stopper du en fiendtlig drone? En gruppe studenter har forsøkt å finne ut hva slags system og flyegenskaper som kreves av en selvstyrt drone som skal stoppe andre droner ved å krasje inn i dem.


VR for flyinstruktører
Flyinstruktører bruker fortsatt fly på pinne for å vise en ny manøver. (helt sant!) Kan vi lage et VR program instruktørene kan bruke for å gi eleven en mer realistisk opplevelse?


Styre biler og droner med håndsignaler
I fremtiden er det ikke usannsynlig at ubemannede farkoster styres med andre typer grensesnitt enn skjerm, mus og tastatur. Vi tester ut hvordan vi kan bruke nerveimpulser til å fjernstyre kjøretøy.

 

Kan autonome plattformer brukes ved tunnelbrann?Tunnelbranner kan bli katastrofale. Kan vi bruke et ubemannet kjøretøy for å få oversikt over situasjonen? Hva slags teknologi og kjøretøy egner seg best?


Dypere læring for objektsporing
Kan en drone lære seg å kjenne igjen og følge etter et bestemt objekt mens den er ute og flyr?


Kollisjonsunngåelse for dronesvermer
To studenter har brukt sommeren på å jobbe med radio-ranging med time-of-flight. Det er enkelt fortalt et system som gjør at dronene i en autonom sverm rask måler avstanden til hverandre, og unngår å kollidere med hverandre mens de er ute på oppdrag.
 

© Copyright Forsvarets Forskningsinstitutt