Skip Navigation LinksTrusselen-fra-det-ukjente

Du er her: Skip Navigation Linksffi.no / no / Aktuelt / Terrorisme / Trusselen fra det ukjente
Aktuelt
Trusselen fra det ukjente
Skriv ut
Tips venn
Facebook
Twitter
18.04.2012
Linje
Biologiske våpen kan både true militære mål og det sivile samfunnet. Derfor er det viktig å forstå biologiske trusler – og vite hva vi kan gjøre for å unngå angrep.
​Frykt er et våpen. Det er tanken bak all terrorisme, også den som bruker smittekilder og spredning av farlige stoffer for å skade mennesker. FFI har derfor etablert metoder og retningslinjer for innsamling og analyse av ukjente biologiske prøver. Første trinn i å takle en biologisk krise, er tross alt å finne ut om det er en virkelig trussel, et naturlig utbrudd, eller simpelt lureri.
 
Det er en fin forskjell. Bakterier og virus som gjør oss syke finner vi i naturen. Syntetisk biologi har imidlertid gjort det mulig å framstille slike stoffer i et laboratorium, og deretter spre dem i en befolkning. Dette har gjort biologisk terrorisme til en reell trussel.
 
En biologisk trussel bør aldri ignoreres, og preventive handlinger mot spredning av farlige stoffer bør tas. FFI er involvert i internasjonalt arbeid mot biologisk terrorisme, og har et avansert laboratorium og aerosolkammer der ukjente biologiske prøver kan analyseres.
 
Hvordan kan vi være forberedt på biologisk terrorisme? Hvordan kan vi redusere risikoen for at slik terrorisme finner sted? To forskere ved FFI diskuterer slike problemstillinger i et nytt, engelskspråklig FFI-FOKUS.
 
© Copyright Forsvarets Forskningsinstitutt