Skip Navigation LinksFire-ar-med-forskning-pa-radikalisering

Du er her: Skip Navigation Linksffi.no / no / Aktuelt / Videocaster / Fire år med forskning på radikalisering. Hva har vi lært?
Aktuelt
Sjefsforsker Therese Sandrup fra FFI mener vi må ta følelser av sinne og forurettethet på alvor dersom vi skal lykkes med å forebygge radikalisering. Her er hennes innledning fra FFI-forum 18. september. Videocaster av de andre innlederne og kommentatorene finner du lengre ned på siden. Videocast: FFI.
Fire år med forskning på radikalisering. Hva har vi lært?
Skriv ut
Tips venn
Facebook
Twitter
21.09.2018
Linje
Gikk du glipp av FFI-forum om radikalisering? Her kan de se alle foredragene.

​Forskningsprosjektet Radiskan, eller «Søk i ukjent terreng: diskurser rundt, og virkninger av, forebyggende arbeid mot radikalisering i Skandinavia» som det heter i prosjektbeskrivelsen, ble startet opp for fire år siden. Målet var å granske hvordan vi jobber med å oppdage og forebygge radikalisering i Skandinavia.


Smakebiter fra forskningen er presentert i FFIs magasin VITEN.

 
Forskerne har lagt ned nesten fem år sammenhengende feltarbeidstid fordelt på åtte delprosjekter. Denne uken var tre av forskerne i Oslo militære samfunds lokaler for å oppsummere sitt arbeid.


 Hvis jeg skal trekke fram en hovederfaring må det bli hvor viktig tillit og lang fartstid i lokalmiljøet er for det forebyggende arbeidet , sier prosjektleder og FFI-forsker Therese Sandrup.


Les også: Hvorfor velger noen å dra i krig frivillig?

 

Nerina Weiss fra Fafo har forsket på hvorfor mennesker uten kurdisk tilknytning har dratt til Syria og Irak for å krige med kurderne mot IS. Videocast: FFI.
Siri M. Kristiansen er den første som har intervjuet og forsket på syriafarere som sitter fengslet i Norge. Resultatet ble en mastergradsoppgave ved OsloMet. Videocast:FFI.

 

Erik Lindbæk Kruse er forebyggende koordinator i Fredrikstad, en by som har opplevd at flere lokale innbyggere har reist til Syria for å støtte IS. Videocast: FFI.

 

 ​

Sindre Bangstad fra institutt for kirke-, religions- og livsynsforskning var invitert for å gi sine tilbakemeldinger på forskningen som er gjort. Videocast: FFI.

 

 

 

 

 

 

Radiskan

 • Forskningsprosjektet radikaliserig i Skanidinavia
   
 • Målet med prosjektet har vært å få kunnskap om hvordan radikalisering forebygges i praksis, og hvordan tiltakene oppleves av dem som skal forebygge og av dem som er i målgruppene.
   
 •  Prosjektet er et samarbeid mellom Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), forskningsstiftelsen Fafo og Århus Universitet.
   
 • Radiskan er finansiert gjennom Norges forskningsråds program for samfunnssikkerhet 2013–2018 (SAMRISK II) og FFI, og har hatt et budsjett på 11 millioner kroner.
   
 • Arbeidet ble startet opp i 2014 og avsluttes i 2018.
    
 • Åtte feltarbeider er gjennomført siden starten.
   
 • Forskerne som har deltatt er Therese Sandrup, Nerina Weiss, Mette-Louise Johansen, PhD-stipendiat Alida Skiple og masterstudentene Siri Høyem Christiansen, Alexandra Felski, Stine Jønsson og Erik Lindbæk Kruse.
© Copyright Forsvarets Forskningsinstitutt