Skip Navigation LinksHva-er-Mlab-og-hva-gjør-det-unikt

Du er her: Skip Navigation Linksffi.no / no / Forskningen / Innovasjon og industriutvikling / mlab / Samarbeidspartner / Hva er Mlab og hva gjør det unikt?
Forskningen
Hva er Mlab og hva gjør det unikt?
Skriv ut
Tips venn
Facebook
Twitter
25.10.2017
Linje
Mlab gjør det mulig å utvikle avanserte mobilapper av brukere som ikke har programmeringskunnskaper. Dette kan gjøres alene eller i grupper og ferdige apper deles via et eget app-marked.

​Mlab er plattformuavhengig, apper kan lages for iPhone, Android smarttelefoner, etc. Mlab ble laget fordi lignende app-verktøy gjorde det enkelt å produsere enkle apper, mens mer avanserte apper kunne kun lages med en høyere brukerterskel.


Mlab består av tre deler

  1. Et brukervennlig redigeringsverktøy hvor apper bygges opp fra individuelle sider, hver side bygges opp av komponenter som legges til ved pek og klikk.
  2. En kompileringstjeneste som kompilerer sidene til en mobilapp.
  3. Et app marked som lar app-byggere dele apper uten at de blir tilgjengeliggjort for offentligheten.


Brukervennlighet har alltid har vært et viktig aspekt ved Mlab, noe som har gitt det mye oppmerksomhet fra potensielle brukere. Like viktig er det at Mlab er et utvidbart og åpent rammeverk og økosystem.


Mlab er et rammeverk som har all funksjonalitet som trengs for å redigere, distribuere og vedlikeholde apper, på egenhånd eller i team. Mlab fasiliterer finkornet brukertilgang så forskjellige personer/teams kan ha tilgang til forskjellige aspekter ved Mlab, m.a.o. det kan skreddersys til spesifikke jobber som må utføres i forbindelse med det å bygge en app. I tillegg er Mlab et rammeverk for komponenter som gjør at Mlab kan tilpasses nye oppgaver uten at man må gi slipp på eksisterende funksjonalitet eller lage apper helt på nytt.


Denne komponentarkitekturen betyr også at Mlab er et økosystem fordi det kan utvides av designere, programmerere og skytjenesteleverandører til nytte for de som ønsker å bygge apper.

 

Dette økosystemet gjør at det kan jobbes med andre når man benytter seg av eksisterende komponenter og bygger videre på disse, eller lager nye komponenter som benytter seg av Mlab spesifikke funksjoner. De ferdigstilte komponentene kan deretter deles med andre som de igjen kan bygge videre på.

 

Komponenter kan gjenbrukes og utvides, noe som betyr store tids- og pengebesparelser. Organisasjoner kan også utvikle komponenter som innkapsler informasjon de vil dele, for eksempel en kart komponent som viser hvor visse ressurser finnes.

© Copyright Forsvarets Forskningsinstitutt