FFI-frokost:

Er Norges totalforsvar forberedt på russisk aggresjon?

Hvordan kan vi utvikle totalforsvaret for å håndtere framtidens trusler? Se opptak fra FFI-frokost i Deichman Bjørvika, 24. mai.

24. mai
Klokken 08.30 - 10.30
Sted
Deichmansalen, Bjørvika
ARRANGEMENTET BLE STRØMMET
Sendingen er tilgjengelig under

Her kan du se opptak fra arrangementet. Møtet startet 5.30 ut i opptaket.

Skjerpet sikkerhetspolitisk situasjon

Krigen i Ukraina har skjerpet den sikkerhetspolitiske situasjonen. Trusselbildet er sammensatt og alle deler av samfunnet kan bli utsatt for maktbruk og press. Skillet mellom fred, krise og krig viskes ut og det samme gjør skillet mellom sivile og militære oppgaver. Et effektivt totalforsvar er avgjørende for samfunnets motstandsevne. Men hvor godt forberedt er totalforsvaret på russisk aggresjon?

– Nå er det krig og det skaper enda mer usikkerhet og høyere risiko for tilsiktede og utilsiktede handlinger som kan ramme hele infrastruktur. Det kan skade Norge og våre interesser, i den fysisk dimensjonen, i den virtuelle dimensjonen og den kognitive dimensjonen, sier forskningsdirektør for avdeling Totalforsvar, Janet M. Blatny.

I foredraget beskriver hun mer om hva disse truslene består av og hvordan vi kan jobbe for å beskytte oss.

Syv kritiske funksjoner

– I en tid med stor usikkerhet der vi må forvente økt russisk aggresjon, er det helt nødvendig å stressteste totalforsvarsevnen. Vi kan ikke utelukkende basere oss på nasjonale risikobilder og kjente scenarier fordi historien viser at vi blir overrasket hver gang, sier forskningsleder Stig Rune Sellevåg.

Det er mange funksjoner i vår infrastruktur som er kritiske, enten alene eller i samspill med andre. Eksempler er vannforsyning, elforsyning og finansielle tjenester.

Sellevåg presenterer i sitt foredrag de syv viktigste og hvordan vi metodisk kan jobbe med å analysere konsekvenser av bortfall. Arbeidet er en del av studien «Totalforsvaret mot 2040».

Hva gjør vi dersom det blir mørkt?

– Hvordan kan vi analysere energisikkerheten og motstandsdyktigheten og hvordan kan vi øke den i en fremtidig nordisk energisystem, spør seniorforsker Karina Barnholt Klepper.

Energi er en av de definerte syv kritiske funksjonene men er også viktig for de andre funksjonene, som blant annet transport og elektronisk kommunikasjon.

Derfor er det viktig å se på hvordan vi kan øke energisikkerheten. Svaret er ifølge Klepper blant annet utvikling av mikrodrift.