Skip Navigation LinksForsvar-mot-ballistiske-missiler-i-et-luftvernperspektiv

Du er her: Skip Navigation Linksffi.no / no / Aktuelt / Kalender / Tidligere arrangementer / FFI-frokost: Forsvar mot ballistiske missiler i et luftvernperspektiv
Aktuelt
​Ballistiske missilforsvarssystemer ser imponerende ut, men hvor effektive er de egentlig? Foto: NTB/Scanpix
FFI-frokost: Forsvar mot ballistiske missiler i et luftvernperspektiv
Skriv ut
Tips venn
Facebook
Twitter
25.04.2019
Linje
Hva er utfordringer og muligheter ved ballistisk missilforsvar? På denne FFI-frokosten forklarer vi både hva ballistisk missilforsvar er, og hva det ikke er, altså mest fysikk og fakta.

Ballistiske missiler er trusler det kan være svært vanskelig å forsvare seg mot, og de går så fort og høyt at det er vanskelig å begripe. Hastigheten til et ballistisk missil måles i kilometer i sekundet (km/s), som er raskere enn en geværkule. Toppunktet i banene til ballistiske missiler kan være i større høyde enn den internasjonale romstasjonen.

Utfordrende å forsvare seg mot

Forsvarssystemer som skal beskytte mot ballistiske missiler har en formidabel oppgave å løse. De må oppdage trusselmissilene på mange hundre (kanskje flere tusen) kilometers avstand. Og på slike avstander setter selv lysfarten begrensninger.


Deretter må de beregne hvor trusselen er på vei, og lete etter mulig avskjæringspunkter som eget missil kan nå fram til i tide.

 
Til slutt må systemet klare å treffe det ballistiske missilet med et eget missil, som ofte vil ha lavere hastighet enn det innkommende missilet.


Dette gjør at forsvarssystemer mot ballistiske missiler blir svært spesialiserte, og bare kan løse den rollen de er designet for. Systemer designet for terminalfaseforsvar kan ikke brukes i tidligere faser av den ballistiske banen, og systemer designet mot langtrekkende missiler har ingen ytelse mot kortholdsmissiler.

FFI-Frokost

HVOR:
Oslo Militære Samfunds lokaler,
Myntgaten 3, Oslo

NÅR:
Tirsdag 14. mai
Klokken 09.00-10.30 (registrering og frokost fra kl. 08.30)

INNLEDERE:
Ivar Tansem,
sjefingeniør, FFI

Birger Retterstøl-Olaisen sjefsforsker, FFI

Stream 2 av 2

Publisert av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) Mandag 13. mai 2019
© Copyright Forsvarets Forskningsinstitutt