Skip Navigation LinksTo-nye-norske-satellitter-skutt-opp

Du er her: Skip Navigation Linksffi.no / Bokmål / Aktuelt / To nye norske satellitter skutt opp
Aktuelt
14. juli 2017 var Norsk Romsenter vertskap for en oppskytingsvake. Flere spente FFI-forskere og andre rominteresserte var til stedet for å overvære begivenheten når to norske satellitter ble skutt opp samtidig fra den russiske rombasen i Bajkonur i Kasakhstan. Video: FFI.
To nye norske satellitter skutt opp
Skriv ut
Tips venn
Facebook
Twitter
14.07.2017
Linje
I dag ble to norske satellitter skutt opp samtidig fra den russiske rombasen Bajkonur i Kasakhstan. Det var en spent og entusiastisk forsamling som deltok på Norsk Romsenters oppskytningsvake.

​​​NorSat-1 og NorSat-2 er Norges tredje og fjerde nasjonale satellitt. De er begge eksperimentsatellitter som skal teste teknologi og brukes i forskning. I tillegg skal de, i likhet med de to første satellittene AISSat-1 og AISSat-2, detektere skipstrafikk.


Nytt kommunikasjonssystem

Begge de nye satellittene har siste generasjons AIS-mottaker fra Kongsberg Seatex, kalt NAIS. Men det som er mest spennende sett med FFI-øyne, er at NorSat-2 også er utstyrt med en test-transponder kalt VDES (se faktaboks). Denne nye teknologien lar skip både sende og motta data via satellitten ved hjelp av VHF-radiofrekvenser.

 

– Dette kan bli neste generasjons AIS! sier FFI-forsker Torkild Eriksen. Han er spent på hvor god kapasiteten blir, men er sikker på at den nye teknologien kommer til å øke kapasiteten til digital datautveksling betydelig.

 

Med denne teknologien kan skip få informasjon om blant annet navigasjon og vær- og isforhold også når de er i områder med dårlig eller manglende dekning, som det er mye av i polområdene.

 

Se film av simulering av kommunikasjonskonseptet VED-SAT

 

– Utviklingen av VDES bygger på våre erfaringer med AISSat-1 og AISSat-2. Resultatene fra testingen skal brukes av Den internasjonale teleunionen (ITU) når de skal allokere frekvenser til VDE-SAT under Verdens radiokonferanse i 2019.

 

Oppnådde kontakt

Første gang satellittene passerte over de norske bakkestasjonene etter oppskyting, fikk kontrollsenteret bare kontakt med NorSat-1. Det var dermed en spent forsamling som ventet på neste passering. Da ble det heldigvis opprettet kontakt med begge satellittene og NorSat-1 leverte de første dataene.

 

NorSat-1 er finansiert av Norsk Romsenter, som også var vertskap for oppskytingsvaken. NorSat-2 er det Kystverket som har bekostet. I tillegg til FFI, er også Universitetet i Oslo, Space Norway, European Space Agency (ESA), Kongsberg Seatex, Stasat, sveitsiske PMOD og kanadiske UTIAS bidragsytere.

Fakta og forkortelser

  • AIS står for Automatic Identification System og er et rapporteringssystem som brukes til å spore og organisere skipstrafikk. I dag er alle skip over 300 tonn påbudt å ha om bord en AIS-transponder som sender ut data om fartøyets identitet, posisjon, kurs og hastighet.
     
  • De nye satellittene har en ny AIS-mottaker kalt Novel SAT-AIS Receiver, forkortet NAIS.
     
  • NorSat-2 har i tillegg en test-transponder kalt VDES som står for VHF Data Exchange System. Når denne kobles på en satellittkomponent omtales den som VDE-SAT
© Copyright Forsvarets Forskningsinstitutt