Skip Navigation LinksUbemannet-minerydding

Du er her: Skip Navigation Linksffi.no / no / Aktuelt / Videocaster / Anbefaler ubemannet minerydding
Aktuelt
Se foredraget om nytt konsept for minerydding av forskningsleder Morten Nakjem. Opptak fra FFI-forum 29. november 2016. Video: FFI.
Anbefaler ubemannet minerydding
Skriv ut
Tips venn
Facebook
Twitter
02.12.2016
Linje
I framtiden vil ubemannede systemer stå for mineryddingen i norske farvann. Et slikt konsept blir både billigere, tryggere og mer effektiv enn dagens løsning.

​- Vi er overbeviste om at framtiden er ubemannet. Konseptet vi foreslår vil være effektivt, det vil bryte dagens kostnadsspiral, og det vil være tryggere for personellet, sa forskningsleder Morten Nakjem i sitt foredrag på FFI-forum denne uka.


Kommandørkaptein Bjørn Schjerven fra Forsvarsdepartementet er enig i at ny teknologi i form av ubemannede systemer er løsningen for framtidens minerydding.


- De ubemannede systemene gir oss den operative evnen og den fleksibiliteten vi trenger innenfor de økonomiske rammene vi har, sa Schjerven.

 


Planlegger flere demonstrasjoner

FFI skal, i samarbeid med Kongberg Defene Sjøforsvaret og Forsvarsdepartementet, utvikle teknologien videre. Allerede til sommeren skal vi gjøre den første av flere demonstrasjon av konseptet.


- Vi vil demonstrere hvordan en ubemannet båt som får beskjed om hvor en mine befinner seg, selv kan planlegge ruten inn. Deretter skal den få oversikt over situasjonen, unngå eventuelle hindringer og sette ut en minesniper som svømmer ned til minen og identifiserer den, sa Nakjem.

 

FFI-forum

FFI-forum er vårt viktigste og hyppigste arrangement, vårt forsvarsfaglige debattforum. Det varer i to timer og starter med foredrag fra FFIs egne forskere og inviterte kommentatorer etterfulgt av en debatt med spørsmål fra publikum.

Gå til kalender

© Copyright Forsvarets Forskningsinstitutt