Fire år med forskning på radikalisering. Hva har vi lært?

Gikk du glipp av FFI-forum om radikalisering? Her kan de se alle foredragene.

Sjefsforsker Therese Sandrup fra FFI mener vi må ta følelser av sinne og forurettethet på alvor dersom vi skal lykkes med å forebygge radikalisering. Her er hennes innledning fra FFI-forum 18. september. Videocaster av de andre innlederne og kommentatorene finner du lengre ned på siden.

​Forskningsprosjektet Radiskan, eller «Søk i ukjent terreng: diskurser rundt, og virkninger av, forebyggende arbeid mot radikalisering i Skandinavia» som det heter i prosjektbeskrivelsen, ble startet opp for fire år siden. Målet var å granske hvordan vi jobber med å oppdage og forebygge radikalisering i Skandinavia.

Viten_radiskan_flat
Smakebiter fra forskningen er presentert i FFIs magasin VITEN.

Forskerne har lagt ned nesten fem år sammenhengende feltarbeidstid fordelt på åtte delprosjekter. Denne uken var tre av forskerne i Oslo militære samfunds lokaler for å oppsummere sitt arbeid.

– Hvis jeg skal trekke fram en hovederfaring må det bli hvor viktig tillit og lang fartstid i lokalmiljøet er for det forebyggende arbeidet , sier prosjektleder og FFI-forsker Therese Sandrup.

Nerina Weiss fra Fafo har forsket på hvorfor mennesker uten kurdisk tilknytning har dratt til Syria og Irak for å krige med kurderne mot IS.
Siri M. Kristiansen er den første som har intervjuet og forsket på syriafarere som sitter fengslet i Norge. Resultatet ble en mastergradsoppgave ved OsloMet.

Videocast fra kommentatorene

Erik Lindbæk Kruse er forebyggende koordinator i Fredrikstad, en by som har opplevd at flere lokale innbyggere har reist til Syria for å støtte IS.

Sindre Bangstad fra institutt for kirke-, religions- og livsynsforskning var invitert for å gi sine tilbakemeldinger på forskningen som er gjort

Erik Lindbæk Kruse er forebyggende koordinator i Fredrikstad, en by som har opplevd at flere lokale innbyggere har reist til Syria for å støtte IS.
Sindre Bangstad fra institutt for kirke-, religions- og livsynsforskning var invitert for å gi sine tilbakemeldinger på forskningen som er gjort.