Slik beholder spesialsoldater vett og forstand

Gikk du glipp av Tone Danielsens boklansering denne uken? Her kan du se video av alle innleggene.

– Mennesker er ikke maskiner. Svært få motiveres i organisasjoner uten handlingsrom, understreker Tone Danielsen da hun oppsummerte sin nye bok om kulturen i spesialstrykene. 

Danielsen ga nylig ut boken Making Warriors in a Global Era. Denne uken hadde hun samlet et stjernelag med venner, offiserer og samfunnsvitere til bokfest i Oslo Militære Samfunds lokaler.

Danielsens kritiserte blant annet dagens lederkultur i sitt innlegg. He er en liten smakebit.

"Gjennom drill lærer marinejegere å krige, men det er gjennom sine sosiale praksiser at de beholder vett og forstand.

I en militær kontekst er det interessant å se hvordan de beholder evnen til kreativitet, initiativ, fleksibilitet og det å være innovativ. Fordi vi trenger det i vår globale ære. Vi trenger spesialstyrker som er tilpasningsdyktige og beredt til å håndtere usikkerhet, ikke bare risiko.

I dag styres de fleste organisasjoner av blåruss og toppsjefer som kappes om å innføre strategiske detaljstyringsdirektiver, standardiseringsregimer og mekanismer som skal forenkle kontroll. Men mennesker er ikke maskiner. Svært få motiveres i organisasjoner uten handlingsrom.  Og enda verre er villige til å dø for å forsvare et balansert målstyringskart.

Krigere bygges gjennom lojalitet, samhold og tilhørighet. Det er sånn vi skaper identitet. Dette er de sosiale fiberne i kulturen. Sikkerhetsnettet som holder dem oppe når de trenger det som mest. Kultur er ikke en faktor som sjefer med noen studiepoeng i endringsledelse kan diktere, vedta eller innføre ved hjelp av en powerpointpresentasjon med noen ulne visjoner.

Kultur er. Det er ikke noe vi kan ta frem når vi trenger det, eller legge i en skuff når det ikke finnes en post for det på budsjettet. Kultur er i stadig endring, fylt med mening, og må forstås i sin sammenheng. Derfor mener jeg at i dagens kultur er det et skrikende behov for god gammeldags  sakteforskning."

Videocast fra kommentatorene

 

Tone Danielsens forskning er viktig folkeopplysning, mener FFI-kollega og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen
– Eliter har alt å tape på å invitere forskere inn. Vi er et hår i suppen for dem, sa professor Iver Neumann. Han mener Danielsen har satt norgesrekord i forskning på eliter etter sitt 18 måneder lange feltarbeid i marinejegerkommandoen.
Vilje og evne til innovasjon er helt avgjørende for å at spesialstyrkene skal opprettholde sin relevans og sitt konkurransefortrinn, mener flaggkommandør Christian Harstad, nestkommanderende i Forsvarets spesialstyrker.
Tom Robertsen, mannen som inviterte Danielsen inn til marinejegerkommandoen, medgir at prosjektet ikke var så enkelt å få gjennom, men sier at det har hatt en verdi, både for Marinejegerkommandoen selv, og offentligheten.