«Hvor skal du, pappa?» – Historien om Leif Tronstad
Sandvika stasjon i september 1941: Fire år gammel ser Hans Leif Tronstad sin far for siste gang. Faren er NTH-professor Leif Tronstad. Han er allerede så involvert i motstandsarbeidet at tyskerne er på jakt etter ham.
«Dere må være greie mot mor mens jeg er borte», formaner han.
«Hvor skal du?».
«Notodden», svarte faren.
Guttungen så at Kongsberg-toget akkurat tøffet inn på stasjonen.
«Da må du jammen skynde deg!»
Sannheten er at 38-åringen skal motsatt vei. I første omgang inn i Nordmarka, og siden over til Sverige. Ferden går videre til England.
Ideen til FFI
Kona Bassa, Hans Leif og den fire år eldre datteren Sidsel tar farvel med mannen som i løpet av de kommende krigsårene skal bli hjernen bak tungtvannsaksjonen på Vemork.
Generalinspektøren for Kompani Linge bruker også tiden han har i England til å lansere en stor idé. Den er at Forsvaret må få sitt eget teknologiske institutt. Ideen ble omtalt som FOTU – Forsvarets Overkommandos Tekniske Utvalg. Ideen skal bli virkelighet i 1946, i form av FFI.
Leif Tronstad kunne ha blitt instituttets første leder. Men 11. mars 1945 ble han drept av norske nazister, i ei stølsbu ved Rauland i Vinje.

Operasjon Sunshine
I oktober året før hadde Tronstad landet i fallskjerm på Hardangervidda, for å lede operasjon Sunshine.
Målet var å hindre at viktig industri skulle bli ødelagt under tyskernes tilbaketog.
Sønnen forteller i denne podkasten mer om farens arbeid og ettermæle. Med seg i studio har han John Fredrik Moxnes, sjefsforsker ved FFIs avdeling Forsvarssystemer og en av dem som kjenner historien om professor Tronstads krig best.