Tema

Ukraina-krigen

Hva skjer i konflikten mellom Russland og Ukraina?

Siden Russlands annektering av Krim-halvøya og militære innblanding i Donbas i 2014 har situasjonen i Øst-Ukraina vært preget av perioder med mer eller mindre konflikt. 

Mot slutten av 2021 tilspisset situasjonen seg ytterligere, med russisk styrkeoppbygging ved den ukrainske grensen og trusler om invasjon. 

I februar 2022 erklærte Russlands president Vladimir Putin de to utbryterregionene i Ukraina, Luhansk og Donetsk, som selvstendige stater. I tillegg beordret han det han kaller «fredsbevarende styrker» til området. Den 24. februar invaderte Russland Ukraina.

Det finnes flere forskningsmiljøer ved FFI der situasjonen i Ukraina er sentral, både innenfor russisk militær strategi og beslutningstaking og globale trender og militære operasjoner.

På denne siden har vi samlet informasjon om FFIs fremste Ukraina- og Russland-kjennere, samt nyheter, podkaster, kronikker og blogger om konflikten.

kart_ukraina2.png

Les FFI-forsker Kristian Åtlands artikkel Russia's maritime expansionism in the Black Sea region

Les artikkel

FFI-forskere med særlig kompetanse på temaet

Portrettbilde av Tor Bukkvoll

Tor Bukkvoll

Bukkvoll snakker russisk og ukrainsk og har publisert en rekke studier av russisk og ukrainsk forsvars- og sikkerhetspolitikk.

Profilbilde av FFI-forsker Una Hakvåg

Una Hakvåg

Hakvåg snakker russisk og har publisert forskningsrapporter om russisk sikkerhets- og forsvarspolitikk, offentlig pengebruk og det russiske forsvarsbudsjettet.

Passbilde av Kristian. Foto

Kristian Åtland

Åtland snakker russisk og har publisert en rekke studier av russisk forsvars- og sikkerhetspolitikk.

Julie Helseth Udal

Udal snakker russisk og har de siste årene jobbet med russisk forsvarsøkonomisk utvikling, russisk økonomisk politikk og russisk økonomisk virkemiddelbruk.

Relevant innhold om Ukraina-konflikten

Relevante rapporter og vitenskapelige artikler