Soldater sitter på tanks med ukrainsk flagg. Foto
Tema

Ukraina-krigen

Hva skjer i konflikten mellom Russland og Ukraina?

Siden Russlands annektering av Krim-halvøya og militære innblanding i Donbas i 2014 har situasjonen i Øst-Ukraina vært preget av perioder med mer eller mindre konflikt. 

Mot slutten av 2021 tilspisset situasjonen seg ytterligere, med russisk styrkeoppbygging ved den ukrainske grensen og trusler om invasjon. 

I februar 2022 erklærte Russlands president Vladimir Putin de to utbryterregionene i Ukraina, Luhansk og Donetsk, som selvstendige stater. I tillegg beordret han det han kaller «fredsbevarende styrker» til området. Den 24. februar invaderte Russland Ukraina.

Det finnes flere forskningsmiljøer ved FFI der situasjonen i Ukraina er sentral, både innenfor russisk militær strategi og beslutningstaking og globale trender og militære operasjoner.

På denne siden har vi samlet informasjon om FFIs fremste Ukraina- og Russland-kjennere, samt nyheter, podkaster, kronikker og blogger om konflikten.

Kart over Ukraina som synliggjør områdene Donetsk og Luhansk.

FFI-forskere med særlig kompetanse på temaet

Portrettbilde av Tor Bukkvoll

Tor Bukkvoll

Bukkvoll snakker russisk og ukrainsk og har publisert en rekke studier av russisk og ukrainsk forsvars- og sikkerhetspolitikk.

Passbilde av Kristian. Foto

Kristian Åtland

Åtland snakker russisk og har publisert en rekke studier av russisk forsvars- og sikkerhetspolitikk.

Portrettfoto av FFI-forsker Julie helseth Udal

Julie Helseth Udal

Udal snakker russisk og har de siste årene jobbet med russisk forsvarsøkonomisk utvikling, russisk økonomisk politikk og russisk økonomisk virkemiddelbruk.

Relevant innhold om Ukraina-konflikten

Relevante rapporter og vitenskapelige artikler