Å se med lyd

Du kan se mye ved hjelp av lyd og akustikk. Maria (23) har brukt sommeren ved FFI til å finne ut hvordan fjerning av signalstøy kan gi enda bedre bilder under vann – og andre steder.

portrettbilde av Maria

Dette er det andre året jeg har vært sommerstudent ved FFI. I første runde arbeidet jeg med maskinlæring. I sommer har jeg jobbet med å analysere syntetisk aperture sonar-bilder, forkortet SAS. Du skal ikke mange meter ned i havet før det bekmørkt, men bilder av havbunnen kan tas med lydbølger. Bildene jeg arbeidet med har ulike typer støy i seg. Hvordan ser støyen ut? Jeg har blant annet målt støytypene. Det kan handle om at en feilestimering av lydens hastighet i vannet gjør at bildene blir uskarpe.

Dette er et fag jeg interesserer meg for. Signalbehandling en kombinasjon av fysikk, matematikk og informatikk. Jeg synes det er kult hvordan akustikk kan brukes til dette. Det er et anvendt fagfelt som brukes på mange områder: telekommunikasjon, medisin, sonar og seismikk er noen av dem.

Jeg tar en mastergrad ved Universitetet i Oslo (UiO).  Der har jeg også lært mye om signalbehandling og SAS. FFI og UiO samarbeider på dette feltet. Jeg var så heldig å få denne svært relevante sommerjobben. Dette er ekte realfag! Jeg har alltid vært interessert i det, og foreldrene mine har også realfaglig bakgrunn. Derfor var det et helt naturlig valg for meg å gå i denne retningen. 

Det mest spennende på instituttet synes jeg er alle de forskjellige fagfeltene som finnes her. Det er ikke bare realister på FFI. Det er gøy å høre på hva andre forskere driver med. 

Hvis du skal jobbe med signalbehandling, bildeanalyse eller maskinlæring anbefaler jeg virkelig å jobbe her ved FFI. Det du skal teste ut har nødvendigvis ikke en fasit. Derfor er det gøy når jeg kan løse ting på egen hånd, og lærer ting som jeg ikke ville ha kommet borti bare gjennom teori fra studiene. Jeg har fått mye god veiledning og oppfølging, både av veiledere og andre fra avdelingen. De engasjerte seg i det jeg driver med. Det har vært viktig for å gjøre et godt arbeid. 

Det frister å bli forsker. Etter to sommerjobber har jeg virkelig merket at forskning er mye prøving og feiling. Men det er morsomt når noe fungerer! Når du ikke får et forventet resultat, er det uansett spennende å prøve å finne svar på «hvorfor ble det sånn?». 

Sommerjobb ved FFI

Hvem kan søke sommerjobb, hvor vil du jobbe og hva med sikkerhetsklarering?

Du kan søke sommerjobb hos oss hvis du studerer ved et universitet eller en høgskole. Du må være norsk statsborger, og vi krever sikkerhetsklarering.

Arbeidsstedet er på Kjeller ved Lillestrøm eller på Karljohansvern i Horten. Vi har et begrenset antall hybler til leie på Kjeller og prioriterer tildelingen til dem som ikke bor i pendleravstand til instituttet.

For studenter i sommerjobb benytter vi nivå Konfidensielt. Aktuelle kandidater vil få tilsendt blankett for personopplysninger, som fylles ut og returneres.
Du kan lese mer om sikkerhetsklarering her.

Vil du lese mer om hva andre studenter har jobbet med ved FFI?