Hvordan ser havbunnen ut i 3D?

3D-visualisering av havbunnen er nyttig, ikke minst hvis du også kan se rørledninger, kystlinjer og sonarhistorikk. Matematikeren Sigurd (23) har arbeidet med et dataprogram som gjør det enklere å vise bunnforholdene.

Ung mann i hettegenser står utendørs med havet i bakgrunnen. Ser rett i kamera og smiler

FFI i Horten ønsket meg velkommen som student for andre år på rad. Dermed har jeg jeg fått jobbe videre med programmet jeg begynte på i fjor. Sommeren har gått med til å utvikle brukergrensesnittet til denne 3D-applikasjonen.

Ytelsen og brukervennligheten er blitt bedre. Nå kan programmet kan også simulere sonarytelse. Målet er at det skal hjelpe brukere med å danne seg et oversiktlig situasjonsbilde både før og under operasjoner. Det blir enklere gjennom den interaktive modelleringen.

Det er spennende å få gjøre en applikasjon klar til bruk i felt. Jeg har fått ferdigstille et fullstendig produkt, med ansvar for utviklingen fra start til slutt. Det har vært lærerikt. Dette er en helt annen opplevelse enn å sitte ved skolebenken.

I en og samme oppgave har jeg gjort alt fra å implementere algoritmer til visualisering og GUI-utvikling. GUI står for Graphical User Interface. Dette er programmets design ut mot brukeren.

Matematikk og realfag er noe jeg alltid har vært veldig glad i. Jeg har hatt utrolig flinke og inspirerende lærere gjennom hele skolegangen. Sjansen for at jeg endte opp i denne retningen var derfor høy. Litt tilfeldig begynte jeg på fysikkstudiet ved Universitetet i Bergen.

Etter et par semester kjente jeg at ren matematikk nok heller var veien for meg. Jeg fortsatte bacheloren med det. Underveis i studiet plukket jeg opp interessen for programmering, som egentlig ikke var blant tingene jeg trodde jeg skulle begynne med. Det ble en svært velkommen overraskelse. 

Maskinlæring blir antakelig veien videre for min del. Målet er å jobbe mer med dataanalyse. I den jobben kommer jeg til å få veldig god bruk for de erfaringene med 3D-visualisering som jeg har fått her ved FFI. Sommerjobben har vært en veldig god og inspirerende opplevelse. Nå er jeg ikke lenger i tvil om at forskning er noe for meg.

Tidvis er det ganske slitsomt å legge opp arbeidet slik jeg har gjort. Bonusen er at det har gitt verdifull erfaring. Det har vært utrolig gøy å få jobbe med en fullstendig oppgave.

Sommerjobb ved FFI

Hvem kan søke sommerjobb, hvor vil du jobbe og hva med sikkerhetsklarering?

Du kan søke sommerjobb hos oss hvis du studerer ved et universitet eller en høgskole. Du må være norsk statsborger, og vi krever sikkerhetsklarering.

Arbeidsstedet er på Kjeller ved Lillestrøm eller på Karljohansvern i Horten. Vi har et begrenset antall hybler til leie på Kjeller og prioriterer tildelingen til dem som ikke bor i pendleravstand til instituttet.

For studenter i sommerjobb benytter vi nivå Konfidensielt. Aktuelle kandidater vil få tilsendt blankett for personopplysninger, som fylles ut og returneres.
Du kan lese mer om sikkerhetsklarering her.

Vil du lese mer om hva andre studenter har jobbet med ved FFI?