Hvordan styre en sverm?

Kristine (20) studerer informatikk ved Universitetet i Oslo. Som sommerjobb har hun laget en dronesverm!

portrettbilde av sommerstudent Kristine

Vi var tre studenter sammen. Jeg har stort sett jobbet med programmeringsdelen. Først handlet det om å få dronene til å snakke med hverandre. Så gikk jeg over til å jobbe med koden som skal kjøre på dronene og på basestasjonen. Slik har jeg lært veldig mye om hvordan man lager en drone og setter opp en sverm.

Jeg føler at jeg nå har fått en dypere forståelse for en del verktøy vi har lært litt om på studiet. Mye av det jeg har gjort her har også vært helt nytt for meg. Blant annet det jeg gjorde da jeg satte opp nettverk for dronene. Det hadde jeg aldri gjort før. Nå er det noe som jeg føler jeg har ganske god kontroll på.

Selv om jeg aldri har laget en drone før, eller hatt fag om dem, har vi gjort mye på studiet som er relevant for prosjektet. Programmeringsspråkene har jeg fått god bruk for, blant annet Python og Bash. I tillegg er deler av dronen 3D-printet, så da er det nyttig å ha drevet litt med 3D-printing på fritiden.

Foreldrene mine jobber med IT, men da jeg var yngre var jeg ganske sikker på at det ikke var noe for meg. Jeg endte likevel opp med å ta et programmeringsfag siste året på videregående. Da innså jeg at det faktisk var veldig gøy og interessant. Planen min var å studere matematikk, men jeg valgte altså informatikk i stedet.

Det var litt tilfeldig at det ble robotikk. Jeg kunne veldig lite om IT da jeg skulle velge studium. Siden jeg uansett måtte lære meg alt fra bunnen av, bestemte meg for å ta det kuleste jeg fant. Jeg vurderte flere muligheter. Det endte altså opp med bacheloren min, som heter «Informatikk: robotikk og intelligente systemer». Studiet har fag om blant annet matematikk, programmering, roboter og kunstig intelligens. Det virket som et godt valg for meg, med både kjente fag som jeg visste jeg ville like og fag som var nye og spennende.

Jeg gleder meg aller mest til å teste dronene vi har laget. Vi har vært på et par testflygninger med noen andre droner. Jeg tror det blir enda mer spennende når de skal ut og fly.

Jeg har igjen ett år på bachelor. Planen er å gå videre til master. Jeg er veldig glad i matematikk og programmering, så jeg kommer nok til å jobbe med noe i den retningen etter masteren. Jeg legger mest vekt på å få prøvd ut så mye som mulig, for å se hva slags muligheter jeg har.

Det har vært veldig gøy å få prøve seg som forsker! Det kan godt hende jeg ender opp med en forskerjobb. Jeg har likevel en del år igjen før jeg skal bestemme meg. Sommeren ved FFI har uansett vært utrolig lærerik og interessant. Det sosiale miljøet har vært veldig bra. Jeg har jobbet i bygget som heter Messa. Der var jeg sammen med 16 andre studenter.  Vi har spist lunsj sammen hver dag og utvekslet erfaringer. Noen av de andre studentene her har jobbet med robothunden Freke. Vi fikk hilse på den, og det var også sjanse til å få prøve flysimulatoren til prosjektet ved siden av oss.

Sommerjobb ved FFI

Hvem kan søke sommerjobb, hvor vil du jobbe og hva med sikkerhetsklarering?

Du kan søke sommerjobb hos oss hvis du studerer ved et universitet eller en høgskole. Du må være norsk statsborger, og vi krever sikkerhetsklarering.

Arbeidsstedet er på Kjeller ved Lillestrøm eller på Karljohansvern i Horten. Vi har et begrenset antall hybler til leie på Kjeller og prioriterer tildelingen til dem som ikke bor i pendleravstand til instituttet.

For studenter i sommerjobb benytter vi nivå Konfidensielt. Aktuelle kandidater vil få tilsendt blankett for personopplysninger, som fylles ut og returneres.
Du kan lese mer om sikkerhetsklarering her.

Vil du lese mer om hva andre studenter har jobbet med ved FFI?