Langt fra alt er ferdig utforsket

Edvard Johan (21) er student ved Imperial College London. Her er faget hans «Electrical and Electronic Engineering». Sommeren ved FFI har gitt ham forskertrang.

portrettbilde av sommerstudent Edvard

I sommer har jeg bygget en dronesverm. Hovedoppgavene mine har vært å designe dronene, bruke 3D-printere og laserkuttere til å skape designet, og å sette sammen all elektronikken. Snart blir det nok også en hel del droneflyvning!

Når man jobber med banebrytende teknologi er det ikke alt som er blitt utforsket eller dokumentert ennå. I sommer har jeg derfor måtte finne ut av hvordan man jobber med dårlig dokumentasjon. Dessuten har jeg lært å bruke datamaskinen Raspberry Pi, og utforsket dens egenskaper og begrensninger.

Jeg har fra før mye erfaring med 3D-printing. Dette brukte jeg nesten hver dag, mens jeg designet og produserte rammen til dronene. Dessuten hadde jeg et helt fag i forrige semester som tok for seg kontrollsystemer for droner.

Interessen min rundt faget oppsto sommeren 2013. Da var jeg på et robotikk- og programmeringskurs ved UiO, i regi av Sommerskolen Oslo. Det var etter tida der at jeg virkelig fant interessen for ingeniørfaget.

Jeg har lenge hatt lyst til å jobbe med ny teknologi. Da lønner det seg veldig å være god på elektronikk og programmering. Uheldigvis hadde jeg bare en svært grunnleggende forståelse av elektronikk da jeg var ferdig på videregående. Den enkleste måten å bøte på problemet var simpelthen å ta en utdanning innenfor fagfeltet. 

Jeg synes det mest spennende ved å jobbe ved FFI er å få se så mange banebrytende og interessante prosjekter, som vanligvis er unntatt offentlighet. På andreplass kommer det å få møte så mange briljante folk. FFI må være et av de stedene i verden med høyest tetthet av hjerneceller!

Framover har jeg lyst til å fortsette å jobbe med teknologiutvikling, aller helst som min egen sjef. Akkurat nå synes jeg de mest spennende fagfeltene er droner og romfart.

Det har ikke fristet meg å bli forsker før. Men etter alt det kule jeg har fått oppleve ved FFI i sommer må jeg nok kanskje revurdere. Sommeren kan oppsummeres i ett ord: begivenhetsrik! Ved FFI er det aldri lite å gjøre, og alltid nye ting å utforske.

Sommerjobb ved FFI

Hvem kan søke sommerjobb, hvor vil du jobbe og hva med sikkerhetsklarering?

Du kan søke sommerjobb hos oss hvis du studerer ved et universitet eller en høgskole. Du må være norsk statsborger, og vi krever sikkerhetsklarering.

Arbeidsstedet er på Kjeller ved Lillestrøm eller på Karljohansvern i Horten. Vi har et begrenset antall hybler til leie på Kjeller og prioriterer tildelingen til dem som ikke bor i pendleravstand til instituttet.

For studenter i sommerjobb benytter vi nivå Konfidensielt. Aktuelle kandidater vil få tilsendt blankett for personopplysninger, som fylles ut og returneres.
Du kan lese mer om sikkerhetsklarering her.

Vil du lese mer om hva andre studenter har jobbet med ved FFI?