Verdensrommet krever smart design

Hva må du tenke på når du vil lage dingser som skal fungere utenfor jordkloden? Jørgen (24) utdanner seg til maskiningeniør. Verdensrommet har gitt ham mye å tenke på.

Ung mann i t-skjorte står inne på et teknisk rom

I sommer har jeg jobbet på FFIs avdeling for produktutvikling, test og verifikasjon (PTV). Det viktigste oppdraget var mekanikk for et verdensrom-relatert prosjekt. Jeg har laget konsepter, simulert og beregnet ytelse. Deretter har jeg har optimalisert designet. Alt har vært basert på krav og ønsker fra prosjektet. I tillegg har jeg vurdert produksjonsmetoder og laget prototyper.

Det er mye spennende å sette seg inn i. Design av produkter for bruk i rommet er noe helt eget. I tillegg har jeg lært mer om utforming og produksjon av deler i kompositt, 3D-printing i metall og forskjellige avanserte programvarer.

Jeg har bachelor i faget maskiningeniør fra NTNU i Trondheim. Det har vært givende å få praktisere teknikker og teori jeg har lært på skolen. Jeg fikk stor frihet til å løse oppgavene, og med god støtte fra kolleger der det var behov.

Fra jeg var liten har jeg har alltid vært fascinert av tekniske ting, datamaskiner og romskip og alt imellom. I tillegg har jeg synes det er spennende når ideer ender som fysiske produkter, enten det er laget av trevirke, Lego eller metall.

Jeg liker å jobbe med alt, spesielt utfordrende prosjekter. Det er spennende å finne løsninger på nye problemstillinger eller å forbedre dagens løsninger. Romteknologi og mekanikk i rommet er spesielt interessant.

På avdelingen jeg jobbet på er det en blanding av «klassisk» ingeniørvirksomhet og intern forskning. En slik kombinasjon er absolutt fristende. Jeg setter spesielt pris på at det er gode muligheter for selvutvikling.

PTV har mye moderne utstyr. Produksjonen skjer praktisk talt der komponentene designes. Veien fra idé til prototype blir derfor kort. Medarbeiderne ved PTV har gitt meg gode muligheter til å lære og løse arbeidsoppgavene.

I tillegg har det vært spennende å få innsikt i hvordan en jobber på avdelingen, og alt det spennende som foregår her. Jeg har fått se hvilke muligheter det er ved FFI. Det er et både dyktig og hyggelig fagmiljø her.

På videregående tok jeg fagbrev som industrimekaniker. Her endte jeg stadig opp med å lure på hvorfor komponenter og utstyr var designet som de var. Hva er fordeler og ulemper med akkurat dette designet? Kombinert med interessen for tekniske ting og mekanikk ble det veldig tydelig for meg at jeg måtte ta en ingeniørgrad.

Maskiningeniørstudiet var midt i blinken. Det byr på svært varierte muligheter innenfor mange industrier. Derfor fortsetter jeg å studere. Fra høsten av skal jeg arbeide med mastergrad i «Mechanical Engineering» ved Politecnico di Milano.

Sommerjobb ved FFI

Hvem kan søke sommerjobb, hvor vil du jobbe og hva med sikkerhetsklarering?

Du kan søke sommerjobb hos oss hvis du studerer ved et universitet eller en høgskole. Du må være norsk statsborger, og vi krever sikkerhetsklarering.

Arbeidsstedet er på Kjeller ved Lillestrøm eller på Karljohansvern i Horten. Vi har et begrenset antall hybler til leie på Kjeller og prioriterer tildelingen til dem som ikke bor i pendleravstand til instituttet.

For studenter i sommerjobb benytter vi nivå Konfidensielt. Aktuelle kandidater vil få tilsendt blankett for personopplysninger, som fylles ut og returneres.
Du kan lese mer om sikkerhetsklarering her.

Vil du lese mer om hva andre studenter har jobbet med ved FFI?