Skip Navigation Links11-Atomvåpen

Du er her: Skip Navigation Linksffi.no / no / Aktuelt / Podcasten UGRADERT / #11: Atomvåpen: Bør vi miste nattesøvnen?
Aktuelt

​​​Et russisk missil av typen RS-24 Yars paraderes i Moskva. Missilet har rekkevidde til å nå over 11 000 km med flere uavhengig styrte, termonukleære stridshoder. Foto: Shutterstock.

#11: Atomvåpen: Bør vi miste nattesøvnen?
Skriv ut
Tips venn
Facebook
Twitter
01.06.2017
Linje
Visste du at Norge har bidratt til å utvikle en metode som skal verifisere at atommakter destruerer sine våpen?

​Det er noen tiår siden den kalde krigen tinte opp. Men temaet kjernevåpen er ikke blitt mindre aktuelt. 

 

 

I en ny utgave av podcasten Ugradert kan du høre kjernefysiker Halvor Kippe snakke om hvordan han forsker på kjernevåpen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).


Det finnes fortsatt nok våpen på lager til å ødelegge vår sivilisasjon mange ganger. I Asia tester Nord-Korea langtrekkende missiler de hevder kan frakte atomvåpen. USA og Russland moderniserer sitt arsenal, og atommakter i Asia utvider sitt.


Avskrekkingslogikken dominerer fortsatt internasjonalt. I FN er det nettopp forhandlet frem et førsteutkast til en traktat som skal forby atomvåpen, uten at Russland og Nato-landene har deltatt i forhandlingene. Også Japan, som lenge har jobbet mot bruk av atomvåpen, og Sør Korea, som lever med atomtrusler fra Nord Korea, stemte mot at forhandlingene om et forbud skulle settes i gang.


Vi trenger kunnskap om kjernevåpen

– Sannsynligheten for et angrep med kjernevåpen er veldig liten, men konsekvensene er så enorme at vi mener det er viktig å forstå hva trusselen går ut på, sier Kippe i podcasten.


Kippe er en av forskerne som har bidratt til å utvikle en metode for å verifisere at et kjernevåpen faktisk er blitt destruert .


I dette arbeidet har atomgruppen ved FFI, institutt for energiteknikk, NORSAR og Statens strålevern i mer enn ti år samarbeidet med britiske forsvarsmyndigheter og kjernevåpenlaboratoriet i Storbritannia. Resultatet er prosedyrer, målinger og teknikker som er nødvendige dersom inspektører skal være sikre på at det er et ekte kjernevåpen som er blitt destruert, og at materiale ikke er kommet på avveie.


Ellers er Kippe regnet som en ekspert på atomprogrammene i Iran og Nord-Korea.


I denne podcasten snakker han blant annet om atom-avtalen verdens stormakter har inngått med Iran.

  • Hva innebærer den egentlig?
  • Og hvordan kan vi forske på atomprogrammet i et så lukket land som Nord-Korea?
  • Sist men ikke minst: Mener Nord-Korea alvor?
  • Og hvor stor fare er det for at de bruker sine kjernevåpen?
© Copyright Forsvarets Forskningsinstitutt