Skip Navigation LinksEuropa-har-ikke-vunnet-krigen-mot-terror

Du er her: Skip Navigation Linksffi.no / no / Aktuelt / Videocaster / – Europa har ikke vunnet krigen mot terror
Aktuelt
– Jeg har studert jihadistisk terror i Europa i 15 år. Aldri har det vært større avstand mellom hvordan jeg oppfatter trusselen, og hvordan folk flest eller media oppfatter trusselen, sier Petter Nesser. Video: FFI.
– Europa har ikke vunnet krigen mot terror
Skriv ut
Tips venn
Facebook
Twitter
06.12.2018
Linje
IS har tapt som stat, men består som terrororganisasjon, mener FFI-forsker Petter Nesser.

I løpet av 2017 mistet den såkalte islamske stat nesten all territoriell kontroll i Syria og Irak. Flere land har erklært at IS nå er beseiret.


Denne uken arrangerte FFIs terrorforskere et seminar i Oslo for å diskutere terrorgruppens framtid, og hvilken betydning det vil ha for vår sikkerhet.


Les også Petter Nessers kronikk: Europe hasn’t won the war on terror


– Potensialet for at nettverkene skal komme tilbake og trusselen skal øke på igjen, er større enn noen gang, slik jeg tolker tiden vi er inne i, sa Petter Nesser i sitt innlegg, som du kan se øverst i denne saken.

 

– IS’ historie strekker seg helt tilbake til invasjonen i Irak i 2003. Dette er ikke første gang gruppa er blitt slått ned. Tidligere har den klart å komme sterkere tilbake, understreker Truls Hallberg Tønnessen.

 

– Det er klare historiske mønstre i hvordan Jihadistgrupper utvikler seg, sa Anne Stenersen. Hun tror IS kan bli splittet i flere mindre grupperinger. Noen av disse vil være mer pragmatiske og mindre ekstreme enn IS har vært.

 

– Hvis man skal bruke metaforer og kalle terror for en sykdom, er jeg usikker på om militær inngripen er noen god medisin. Det har i alle fall ikke dempet veksten i jihadisme, sa Brynjar Lia,  professor i midtøstenstudier ved UiO i sin kommentar.​

© Copyright Forsvarets Forskningsinstitutt