Skip Navigation LinksHvorfor-er-liionbatterier-noe-for-Forsvaret

Du er her: Skip Navigation Linksffi.no / no / Aktuelt / Videocaster / Hvorfor er li-ionbatterier noe for Forsvaret?
Aktuelt
FFI-forsker Sissel Forseth forklarer hva li-ionbatterier er og hva som må til for at de skal være sikre i bruk.
Hvorfor er li-ionbatterier noe for Forsvaret?
Skriv ut
Tips venn
Facebook
Twitter
20.04.2016
Linje
FFI anbefaler Forsvaret å ta i bruk li-ionbatterier på flere områder enn i dag. Det kom fram under FFI-forum 15. april.
Militær bruk krever mye av strømkilder i felt. De må tåle røff behandling uten å begynne å brenne. Nettopp der kommer sikkerheten ved litium-ionbatterier (li-ion) inn. De har rykte på seg for å være lett antennelige og brenne ukontrollert med stor styrke. Er de potensielle bomber? 
 
I følge FFIs forskere er de ikke det. De inneholder imidlertid mye energi og det er det viktig å ta hensyn til ved bruk. Spesielt i militær bruk, der de kan bli beskutt, er det viktig å være klar over hvordan slike batterier reagerer ved antenning. 
 
FFIs strømforsyningsgruppe ser på sikkerhet og levetid for li-ionbatterier. De gjør alt fra analyser til fullskala tester på skytefelt. Der tester de også hvordan batteriene oppfører seg når de blir beskutt. Dermed kan de anbefale tiltak ved brann.
 
FFI mener at slike batterier nå har blitt modne nok til å bli tatt i bruk i militære operasjoner som en effektiv, langvarig og praktisk energikilde. 
 
Det norske forsvaret bruker allerede slike batterier i blant annet undervannsfarkosten HUGIN og mindre enheter. Men de kan få store fordeler, som bedre driftstid, også på større enheter som ubåter og kjøretøy som CV90. Bruk av store og støyende dieselaggregater i felt kan også reduseres.

​​

© Copyright Forsvarets Forskningsinstitutt