Dumpet ammunisjon

Du er her: Skip Navigation Linksffi.no / no / Forskningen / Totalforsvar / Dumpet ammunisjon
Forskningen
Dumpet ammunisjon
Skriv ut
Tips venn
Facebook
Twitter
03.05.2018
Linje
Under og etter andre verdenskrig ble store mengder ammunisjon dumpet rundt om i Norge. Mye av det ligger fortsatt gjemt og glemt i norsk natur.

I dag har vi ingen samlet oversikt over hvor mye som ble dumpet og hvor det ble dumpet. Men vi vet at dumpet ammunisjon kan være svært farlig. FFI er nå i gang med et stort kartleggingsarbeid. Når vi vet hvor faren truer, kan vi også beskytte oss mot den.


Har du funnet ammunisjon?

Ikke rør ammunisjonen, men meld i fra med en gang til ditt lokale lensmannskontor/politistasjon, eller ring 02800. Gammel ammunisjon kan i verste fall selvdetonere.


Vet du om dumpet ammunisjon?

Vi trenger din hjelp i kartleggingsarbeidet, og har laget en nettside hvor du kan registrere hvor det finnes dumpet ammunisjon ved å markere i et kart.

 

 

Du kan velge å være anonym når du registrerer funn, observasjoner eller annen informasjon om dumpet ammunisjon. Du kan også se i hvilke kommuner det allerede er gjort registreringer.
Instruksjonsfilm: Slik registrerer du i kartappen

 

 

​I etterkrigstiden ble tonnevis med ammunisjon dumpet både i havet og i ferskvann. I dag er denne ammunisjonen slett ikke uskadeliggjort, men har blitt til en alvorlig samfunnsrisiko.

I 1962 (bildet) fjernet Forsvarets minekommando granater som var dumpet i et vann ved Kirkenes. Ammunisjonen ble lastet på båt og dumpet i havet. Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / NTB scanpix
© Copyright Forsvarets Forskningsinstitutt