Unified Vision 2018 analyses -organizational, cultural, and individual factors

FFI-Rapport 2020

Om publikasjonen

Rapportnummer

20/00393

ISBN

978-82-464-3264-9

Format

PDF-dokument

Størrelse

1.1 MB

Språk

Engelsk

Last ned publikasjonen

Denne rapporten beskriver resultatene fra de statistiske analysene av de organisasjonelle, kulturelle og individuelle faktorene målt under JISR (joint intelligence, surveillance, and reconnaissance)-øvelsen Unified Vision 2018 (UV18). Dataene analysert i denne rapporten ble samlet inn gjennom spørreskjema før og etter øvelsen av NATO-gruppen Human Factors and Medicine (HFM) Research and Technology Group (RTG) 276, Human Factors and ISR Concept Development and Evaluation.

Forskningsresultatene formodes å være nyttige for militære beslutningstakere og forskere innenfor kommando og kontroll (K2), intelligence, surveillance and reconnaissance (ISR), organisasjon og menneskelige faktorer. Teorien og resultatene bidrar til å øke den generelle forståelsen av individuelle, organisasjonelle og kulturelle faktorer med betydning for effektiviteten i militær K2 og ISR. Metodisk bidrar rapporten med måleinstrumenter (spørreskjema) til å samle inn relevante data på menneskelige faktorer relatert til K2 i ISRoperasjoner nasjonalt og internasjonalt. Menneskelige faktorer inkluderer både organisasjon og prosesser.

Beslutningstagning berører oppfattelsen av K2-prosessene i ISR-organisasjonen. Resultatene indikerte at beslutningstagerne generelt hadde midlene og kapasiteten til å ta tidsriktige og gode beslutninger under UV18-øvelsen. I tråd med tidligere forskning fra militære sammenhenger, ble informasjonsdeling funnet å være positivt relatert til beslutningstagning og felles forståelse av roller og ansvar. Funnet understreker viktigheten av å legge til rette for informasjonsdeling og felles forståelse både internt i, og på tvers av, de analyserte organisasjonskomponentene, PEDcellene (processing, exploiting, and disseminating), for å sikre effektivitet i organisasjonens K2- og ISR-beslutningsprosesser.

Tillit relaterte positivt til organisasjonseffektivitetsmålene, felles forståelse og beslutningstagning. Overordnet indikerte tillitsskårene god tillit til annet øvelsespersonell. Men tillitsnivåene ble funnet å være lavere etter enn før øvelsen og lavere på tvers av enn internt i PED-cellene. På lignende måte vurderte øvelsesdeltagerne kompetanse og felles forståelse som lavere på tvers av enn internt i PED-cellene, en indikasjon på at militære ledere bør jobbe spesielt for å bygge tillit og forståelse på tvers av organisasjonskomponentene for å bedre K2-effektiviteten i ISR-operasjoner.

Personellet oppfattet organisasjonsstrukturen som mer hierarkisk enn flat. Videre indikerte resultatene at det er rom for forbedring i teknologiske løsninger og prosedyrer for fremtidige UVøvelser. Resultatene tydet også på at kulturelle forskjeller kan påvirke individenes tendens til å like å tenke i dybden (målt som need for cognition, NFC) i et samfunn.

Forskningen presentert i denne rapporten har to hovedbegrensninger. For det første var utvalgsstørrelsen noe knapp, hvilket la begrensninger på hvilke statistiske analyser som var mulige. For det andre ble det gjort endringer i spørreskjemaet på stedet, noe som kan ha svekket validiteten og reliabiliteten til noen av målene.

Om publikasjonen

Rapportnummer

20/00393

ISBN

978-82-464-3264-9

Format

PDF-dokument

Størrelse

1.1 MB

Språk

Engelsk

Last ned publikasjonen

Nylig publisert