Jo, vi driver kritisk forskning
Det er riktig at FFI driver oppdragsforskning – vår forskning er i all hovedsak finansiert av ulike deler av forsvarssektoren. Dette betyr imidlertid ikke at forskningen vår ikke er kritisk eller at den ikke bidrar til kompetansebygging.

Denne kronikken ble først publisert i Stat og Styring 23. april 2025.
I sitt innlegg i Stat & Styring 10. april peker Kristin Bergtora Sandvik på viktigheten av kunnskap og kvalifiserte analyser knyttet til forsvarsanskaffelser. Ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har vi forsket på investeringer i forsvarssektoren i over ti år. Vi deler synet om at mer forskning på dette området blir svært viktig fremover, og vi ønsker samarbeid med andre sektorer og fagdisipliner velkommen.
Kristin Bergtora Sandvik skriver godt om viktigheten av forsvarsanskaffelser og mangelen på forskning og debatt om forsvarsanskaffelser i Stat & Styring 10. april. Vi vil takke Sandvik for at hun bidrar til å sette temaet på dagsorden.
Kvalifisert analyse
Den nødvendige satsingen på forsvar fremover kommer til å beslaglegge mye av handlingsrommet i fremtidige statsbudsjett. Det blir dermed helt avgjørende at vi klarer å få mest mulig forsvarsevne ut av de tildelte midlene. Satsingen legger opp til investeringer i materiell, IKT, og eiendom, bygg og anlegg (EBA) på et nivå som er langt over foregående år. For å realisere forsvarsløftet må en rekke, til dels svært omfattende, investeringer gjennomføres det neste tiåret. Disse investeringene må ikke bare gjennomføres innenfor satte tids- og kostnadsrammer – det er også avgjørende at det er de riktige tingene som anskaffes. Kunnskap og kvalifiserte analyser vil spille en viktig rolle for å planlegge og gjennomføre investeringene på en god måte.
Sandvik tror mangelen på interesse for forsvarsanskaffelse skyldes at akademikere «blekner» eller «gjesper» når de hører ordet anskaffelser, og at de fleste kan så lite om temaet at de ikke vet hvor de skal starte for å kunne bidra inn i den offentlige samtalen. Det er imidlertid flere forskningsmiljøer i Norge som forsker på anskaffelser generelt, og offentlige anskaffelser spesielt. Forskningsprogrammet Concept ved NTNU er etablert av Finansdepartementet nettopp for å utvikle kunnskap om store offentlig investeringer, inkludert investeringer i forsvarssektoren. Som Sandvik påpeker har vi også bygget opp en egen forskningsgruppe ved FFI som forsker spesifikt på forsvarsanskaffelser.
Kritisk forskning
Det er flere grunner til at FFI over tid har satset på forskning på temaet forsvarsanskaffelser. Det er noen særegenheter ved Forsvarets behov både for materiell, IKT og EBA som gjør at forsvarssektoren ikke uten videre kan kopiere andre sektorers løsninger og kunnskap. Blant annet er kravene til det som anskaffes til Forsvaret gjerne høyere enn det som anskaffes i sivil sektor ettersom det skal fungere i krig og krise der samfunnets øvrige infrastruktur er slått ut. Forsvarsstrukturen er kompleks, og det som skal anskaffes må gjerne settes sammen med en rekke andre elementer for å få effekt. Forsvarsmarkedet, som på mange områder består av både relativt få tilbydere og få kunder skiller seg også ut fra markeder som sivile opererer i. Mange år med forskning på Forsvaret gjør at vi på FFI kjenner Forsvaret og Forsvarets særlige behov og spesielle utfordringer svært godt. Vi er også i stand til å håndtere sikkerhetsgradert informasjon på alle nivåer.
Sandvik påstår at FFI ikke er produsent av kritisk samfunnsvitenskapelig analyse og kompetansebygging. Hun virker å underbygge dette med at vi driver oppdragsforskning og at vi benytter skjermede informasjonskilder. Denne konklusjonen er vi uenige i. Det er riktig at FFI driver oppdragsforskning – vår forskning er i all hovedsak finansiert av ulike deler av forsvarssektoren. Dette betyr imidlertid ikke at forskningen vår ikke er kritisk eller at den ikke bidrar til kompetansebygging. Vi må, på lik linje med øvrige forskningsinstitusjoner redegjøre for hvordan vi har kommet frem til resultatene våre for å sikre kvalitet, redelighet og transparens i forskningen.
Skjermede kilder en forutsetning
Det er heller ingen motsetning mellom å benytte skjermede informasjonskilder og å produsere kunnskap og kompetanse om forsvarsanskaffelser. For å sikre norsk sikkerhet legger sikkerhetsloven begrensninger på hvordan informasjon om deler av Forsvarets evner og planer, og dermed enkelte investeringer, skal behandles. Skjermede kilder er derfor en forutsetning for å kunne forske på en rekke aspekter ved forsvarsanskaffelser. Selv om det viktigste for oss er å bidra med kunnskap og analyser til forsvarssektoren, publiserer vi det aller meste av vår forskning i offentligheten, og vi deltar på konferanser og i ulike fora, både nasjonalt og internasjonalt. Det kommer vi til å fortsette med det – fordi vi ønsker offentlig debatt og mer interesse for forsvarssektoren og forsvarsanskaffelser.
Det er imidlertid, som Sandvik helt riktig påpeker, behov for forskning og kunnskap om forsvarsinvesteringer innenfor flere ulike fagområder. Vi er sikre på at det er potensiale for at vi, og sektoren for øvrig, kan lære fra andre sektorer og fagdisipliner, og at det kan skje uten tilgang til sikkerhetsgradert informasjon. Fra FFIs side ønsker vi samarbeid med andre fagmiljøer velkommen.
Forsvarsanskaffelser er avgjørende for Norges sikkerhet og fremtidige forsvarsevne. Ved å fremme forskning og debatt på dette området, kan vi sikre at investeringene gir maksimal effekt. Kristin Bergtora Sandvik har gjort en viktig innsats ved å sette dette temaet på dagsorden, og vi oppfordrer flere til å engasjere seg i diskusjonen. Hun skriver at «De som kan, kan lære bort». FFI kan. Sammen med aktører fra andre sektorer, institusjoner og fagdisipliner kan vi bidra til å styrke Norges forsvar gjennom kunnskapsbaserte beslutninger og effektiv ressursbruk.