Forskere 3D-printet racerbildeler
NTNU har i flere år vært i verdenstoppen i verdens største ingeniør-konkurranse, racerbilløpet Formula Student. Nå har FFI bidratt til å gjøre dem enda litt raskere.

Det er vanskelig å se hva det er ved første øyekast, men de nye bremsekaliperne til årets Revolve-bil er så optimale som det går an. Et avansert dataprogram har designet dem for å tåle akkurat så mye som de må, samtidig som de veier minst mulig. De er printet i titan av forskere ved FFI.

Optimalt materialforbruk
– Topologioptimaliserte geometrier gir det mest optimale materialforbruket innenfor et gitt avgrenset område, forteller Sandeep Singh Klair.
Han er en av forskerne som har samarbeidet med RevolveNTNU om delene.
– Skal man utnytte dette fullt ut, er det 3D-printing som gjelder siden det kan være umulig å få produsert delen med andre produksjonsprosesser.
De uvanlige fargene på delene skyldes varmebehandlingen titanet har fått etter printing.
– I utgangspunktet skal man varmebehandle titan i en inert atmosfære, men det hadde vi ikke utstyr til. Dermed bestemte vi, i samarbeid med RevolveNTNU, at vi varmebehandlet i luft og ved en lavere temperatur for å få ut noen av de interne spenningene. Fargene kommer av oksygen som har bundet seg med titanet, sier Singh Klair.
Ivrige og profesjonelle studenter
Det er ikke første gang FFI spiller en rolle i NTNU sitt bidrag i konkurransen. Det er et verdifullt samarbeid også for forskerne.
– Dette er en av måtene FFI bidrar til samfunnet på. Å hjelpe studentene med deres utfordringer gir både studentene og oss mestring, samtidig som vi begge øker kunnskapen vår. RevolveNTNU opptrer profesjonelt, er ivrige og har god kunnskap om fagområdene vi samarbeider om. Det gjør samarbeidet gøy og givende.