Frimerkefest for FFI

Nå kan du frankere med Rimfax og Hugin! To av Postens tre nye «forskningsfrimerker» viser FFI-oppfinnelser.

Posten lager hvert år frimerkeserier med spesielle tema. Den nyeste serien lanseres nå. Posten ønsket at motivene skulle være fremragende eksempler på norsk forskning, innovasjon og teknologi. Valget falt på den autonome undervannsfarkosten Hugin, georadaren Rimfax og Ugelstadkulene.

Designeren Enzo Finger fikk oppdraget med å lage spennende visuelle tolkninger av de tre forskningsbragdene. To stammer altså fra Forsvarets forskningsinstitutt.

Hugin

Hugin-prosjektet startet i 1993, og farkostene videreutvikles stadig. Hugin ble laget for å operere på egen hånd på store dyp, uten fjernkontroll av noe slag, og er oppkalt etter Odins ene ravn (Munin er den andre).

Rimfax

Rimfax-navnet er også norrønt: Rimfakse er hesten som selve natta rir på. Virkelighetens Rimfax er georadaren som siden Mars-landingen 18. februar i år har ridd under buken på Nasas «Perserverance». Den jakter nå på den røde planetens underjordiske hemmeligheter

Ugelstadkulene

Ugelstadkulene kom i 1977. De ble utviklet av et team under ledelse av NTH-professor og kjemiker John Ugelstad (1921-1997). De mikroskopiske, nøyaktig like store plastkulene brukes for eksempel til diagnostisering og kreftbehandling. De gjør det mulig å isolere celler, DNA og mRNA, eller måle proteiner. Kulene har også vid anvendelse innenfor kromatografi, kosmetikk og modellering av fysiske prosesser.

Brevporto

De tre nye frimerkene til ære for norsk forskning er i salg fra 2. oktober. Begge FFI-frimerkene har verdi på 18 kroner, som nå er prisen for brev innenlands på opptil 20 gram. Ugelstad-frimerket koster 45 kroner. Det er portoen for vanlige brev opp til 350 gram.

Postens nye "forskningsfrimerker"
Frimerkene er designet av Enzo Finger. Foto: Posten