Hugin – en autonom ubåt
Hvordan finne ut hva som skjuler seg under havoverflaten?
Fakta om prosjektet
Samarbeidspartnere
Avdeling
Mange maritime aktører har behov for informasjon om forhold under havflaten eller på havbunnen – enten det er dyp kartlegging for offshore-anvendelser, marin forskning, søk etter vrak og dumpet avfall, rørinspeksjon eller militære anvendelser som søk etter sjøminer.
For disse formålene har FFI og Kongsberg Discovery utviklet Hugin – en autonom undervannsfarkost (AUV) som selv kan tilpasse operasjonsmønsteret sitt for å oppfylle oppdragenes målsetninger best mulig. Dette gjør den ved å tolke data fra ulike sensorer og bruke denne kunnskapen til å analysere situasjonen rundt, planlegge og utføre handlinger.
En AUV må kunne levere gode, troverdige data til brukerne, og nyeste generasjon Hugin AUV bruker blant annet sofistikert posisjoneringsteknologi for å øke datakvaliteten. FFI forsker i tillegg på flere teknologiområder relatert til undervannsroboter og dataene de genererer. Kamera er blant annet en viktig sensor for AUV, selv om optisk avbildning har kort rekkevidde under vann, og FFI har sammen med Norsk Elektro-Optikk og Kongsberg Discovery utviklet egne undervannskameraløsninger. Likedan har FFI og Kongsberg Discovery samarbeidet om Syntetisk apertur-sonar (SAS) – en teknologi for avbildning av havbunnen i høy oppløsning.
Norsk AUV-teknologi er i dag verdensledende, og Sjøforsvaret har gjennom det såkalte trekantsamarbeidet (FFI, industrien og Forsvaret) vært en svært viktig støttespiller i denne utviklingen.
Fakta om prosjektet
Autonomi
Relatert innhold
Kort forklart: Hva gjør en autonom undervannsfarkost på Nato-øvelse?
Mjøsa inneheld store mengder ammunisjon
Kort forklart: Korleis få undervassfarkostar til å lære
Hvordan flytte et piano under vann
FFI fann uventa store mengder ammunisjon i Mjøsa
Hugin avslører Mjøsa
Historien om Hugin
Frimerkefest for FFI
Forsvaret tester nytt norsk minesveip
Hva kan slimålen lære oss?
Ubåtbildet som avslører dyphavets hemmeligheter
Vitenskapelige rapporter og artikler
Rapporter, bøker, kapitler og artikler skrevet av FFI-forskere på dette prosjektet.