Kryptografi kan være praktisk

Visste du at det er mulig å gjøre søk på databaser uten at databasen lærte hva du søkte på? Benjamin (24) har brukt sommeren ved FFI til å arbeide med informasjonssikkerhet – ikke minst i form av kryptografi.

Benjamin står foran en statue med satelitttallerkner inne på FFIs område

Ved FFI har jeg fått bruk for det jeg har lært om informatikk på studiene mine ved universitetene i både Bergen og Oslo. I sommer har en medstudent og jeg jobbet med å utforske den praktiske anvendbarheten av kryptografi til sikker beregning mellom parter uten gjensidig tillit. Dette er kjent som Secure Multi-Party Computation (MPC). Vi demonstrerte at uvitende spørringer på databaser med radarfingeravtrykk ikke bare er mulig, men er en kapabilitet som er anvendbar allerede i dag.

Fra forskningen identifiserte vi svakheter ved teknologien, som vi så la fram løsninger på. Vi håper at funnene våre åpner for mer forskning, slik at teknologien kan bli enda bedre.

Jeg skriver masteroppgave for FFI om et lignende problem som det vi studerte. Det var gøy å få anvendt mye av teorien jeg har lest om. Det merkes tydelig at den generelle kunnskapen lar deg utforske i breiere retning. Det er en god erfaring å ha, siden du mens du står i det aldri vet hvilken kunnskap du kommer til å få bruk for seinere.

Informatikk er et veldig anvendbart fag. Så jeg tror av den grunn at det er derfor jeg har vært interessert i det fra barndommen.

Det mest spennende ved å jobbe ved FFI er samfunnsmålet. Hos FFI er de fleste prosjekter veldig relevante, nettopp fordi de ofte er for oppdragsgivere som tenker med en kortere tidshorisont enn ellers i akademia. Derfor er avstanden kort mellom gjennomføringen av et prosjekt og at du ser nytten av det.

Veilederne her ved FFI er dyktige folk som alltid svarer på spørsmål og vil hjelpe. Det jeg setter mest pris på er at de alltid er åpne for sparring. En god veileder gir deg ikke bare et problem, de hjelper deg å skjønne hvordan du kan gå fram videre. De gjør det også tydelig når noe er utenfor kunnskapsfeltet sitt. Det gjør at skillet mellom veiledning og drøfting av ideer blir tydelig.

Å bli forsker er på lista over ting jeg kan tenke meg, uten at noe er bestemt nå. I sommer har jeg erfart hvor fint det er med så kort avstand mellom skolebenken og det å kunne bruke kunnskapene til noe nyttig. Samtidig er tilliten du får her veldig høy. Jeg fikk utvidet horisonten, og fikk være kreativ i hvordan jeg kunne gå fram. Med andre ord gir FFI rom for å følge magefølelsen. Det gjør det til et knall sted å forske.

Sommerjobb ved FFI

Hvem kan søke sommerjobb, hvor vil du jobbe og hva med sikkerhetsklarering?

Du kan søke sommerjobb hos oss hvis du studerer ved et universitet eller en høgskole. Du må være norsk statsborger, og vi krever sikkerhetsklarering.

Arbeidsstedet er på Kjeller ved Lillestrøm eller på Karljohansvern i Horten. Vi har et begrenset antall hybler til leie på Kjeller og prioriterer tildelingen til dem som ikke bor i pendleravstand til instituttet.

For studenter i sommerjobb benytter vi nivå Konfidensielt. Aktuelle kandidater vil få tilsendt blankett for personopplysninger, som fylles ut og returneres.
Du kan lese mer om sikkerhetsklarering her.

Vil du lese mer om hva andre studenter har jobbet med ved FFI?