#23: Bli en kryptoekspert på 30 minutter

PODKAST: Det startet med en lærremse surret rundt en pinne i antikkens Hellas. I dag er vi blitt helt avhengige av kryptografi.

Hvordan vi kan kommunisere sikkert uten at noen leser av eller tukler med innholdet? Kryptografi er blitt helt uunnværlig i din og min hverdag. I denne episoden av UGRADERT møter du Martin Strand, matematiker og forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Han jobber med å utvikle kryptografiske løsninger.

Martin Strand er matematiker og FFI-forsker.  Han jobber med utvikling og analyse av kryptografiske løsninger. Kort fortalt, hvordan vi kan kommunisere sikkert uten at noen leser av eller tukler med innholdet.

I denne episoden av FFIs podkast Ugradert snakker Martin om hvorfor kryptologi er helt uunnværlig, ikke bare for Forsvaret, men i din og min hverdag. Og vi tar et hurtigdykk ned i matematikken og tankegangen bak kryptologi.

Hvordan fungerer krypto? Og hva gjør dagens kryptologer for å lage systemer som kan motstå fremtidens kodeknekkende kvantedatamaskiner og supercomputere?
 

Soldat i sambandsbataljonen justerer antenne.
Når Forsvaret skal sende meldinger er det viktig at fienden ikke kan plukke opp beskjeden eller tukle med innholdet. Det samme gjelder i din og min hverdag, for eksempel når vi skal logge inn i nettbanken. Foto: Forsvaret/Ole-Sverre Haugli

Kryptografi

Kryptografi er vitenskapen om språklige og matematiske teknikker for å sikre informasjon mot innsyn eller modifikasjon, som oftest i forbindelse med kommunikasjon. Ordet kommer fra gresk: kryptos («skjult») og graphein («skrive»). 

Kryptologi er læren om hemmeligholdelse av informasjon.

(Kilde: Wikipedia)