Påvisning av næringsmiddelpatogener med PCR
Om publikasjonen
ISBN
9788246410548
Størrelse
1.3 MB
Språk
Norsk
Denne rapporten beskriver bruken av den molekylære metoden ”Polymerase Chain Reaction”
(PCR) for identifisering av utvalgte sykdomsfremkallende bakterier i næringsmidler. Arbeidet er
basert på et samarbeidsprosjekt mellom Forsvarets sanitet (FSAN) og Forsvarets
forskningsinstitutt (FFI). Prosjektet har omhandlet forstudier for bruken av real-time PCR for å
raskere kunne identifisere potensielle næringsmiddelpatogener.
Rapporten beskriver isolering av nukleinsyrer fra matpatogenene Bacillus cereus og Salmonella
typhimurium i hhv melk og egg, samt en optimalisert real-time PCR-analyse, med spesifikke
primere, for identifisering av disse bakterieartene. Analysene er utført ved hjelp av et
SmartCycler® PCR-instrument. Deteksjonsgrensen for identifisering av B. cereus i melk (H- og
lett melk) og S. typhimurium i egg (hvite og plomme) ble bestemt til hhv 103
og 104
celler/ml.
I tillegg ble betingelsene for real-time PCR-reaksjonene optimalisert og tilrettelagt for
identifisering av Vibrio cholerae, Escherichia coli O157 og Clostridium perfringens.