Skal vi ikke få fyre i teltet lenger, nå da?
Den FFI-utviklede ovnen M94, også kjent som Multifuel, har gjort livet på øvelser varmere, tørrere og triveligere for tusenvis. Men å bruke den i krig framover? Potensielt livsfarlig!
![Vi er inne i et telt. Det er nærbilde av en ovn og flere soldatføtter som varmer seg på den](/aktuelt/nyheter/skal-vi-ikke-fa-fyre-i-teltet-lenger-na-da/_/image/b39f4fa7-10c7-4a93-8053-0a5d61c82e87:09f909314e6c85ec9149f9d1e94b6c710f9cddfc/width-1024/20220325SA-900059.jpg?quality=50)
På slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet brant det i perioder dag og natt i et 16-mannstelt inne på FFIs område. Resultatet ble en teknologisk suksess som ble produsert i mange tusen eksemplarer og fremdeles er i bruk i dag.
– På 1980-tallet brukte Forsvaret vedovner for å varme opp telt. I krisetider kan det være vanskelig å sikre jevn tilgang på tørr og ferdig opphugget ved. Å sette soldater til å hugge ved var heller ingen bærekraftig løsning, for de skulle jo krige, forteller tidligere sjefsforsker ved FFI, Svein Martini.
Fordi Forsvaret uansett oppdrag ville ha behov for dieselolje for å være operative, mente forskerne ved FFI at teltovnene også burde bruke det. Flytende brensel var også praktisk fordi det tok mindre plass, og var enklere å bruke, lagre og etterforsyne enn ved.
Resultatet av utviklingsarbeidet ble den «legendariske» ovnen M94.
Hvordan klare seg uten ovnen?
Men hvorfor er ovnen livsfarlig å bruke i krig? Svar: droner med varmekamera. Termiske sensorer. Det er rett og slett for lett å bli oppdaget i et telt med en brennheit Multifuel-ovn. Spesielt om vinteren, når vi trenger den som mest. Varmen kan oppdages på langt hold.
Derfor har Forsvaret i større grad begynt å kutte ut teltfyring under øvelser. Det skal redusere den termiske signaturen, slik man vil gjøre i en reell situasjon.
Det reiser en rekke nye spørsmål som FFI ønsker å finne svar på.
Høsten 2024 planlegger FFI-forsker Julie Renberg å se på «effekten av kald vs. varm bivuakk på soldatens helse og yteevne». Hun skal undersøke søvn, temperatur, motivasjon, humør og prestasjoner hos soldater som sover i kald bivuakk, sammenlignet med dem som sover i varm bivuakk. Prosjektet er et samarbeid med NTNU, Forsvarets sanitet og Hærens våpenskole.
I hvilken grad du får tørket tøy og utstyr, vil variere mellom ulike typer bivuakk. Men generelt: Uten fyring tørker ting tregere. Klær og soveposer som aldri tørker, blir tyngre. Det øker vekten soldaten må bære, noe som øker den fysiske belastningen som i sin tur kan påvirke restitusjon og prestasjon. Fuktig bekledning påvirker også kroppstemperatur og risiko for kaldværsskader.
– Resultatene fra studien kan bidra til å påvirke valg, utvikling og tilpasning av militært utstyr, understreker Renberg.
– Studien kan også bidra til råd som gjør at soldater opprettholder god helse og yteevne under kaldværsoperasjoner.
Neste steg kan være å undersøke om det blir flere kaldværsskader av å kutte fyring. Og hvordan påvirker alt dette kampkraften til en avdeling totalt sett?
– Hvis Forsvaret beslutter å kutte ut fyring nå, skjer det på et lite vitenskapelig grunnlag. Frontene er ganske steile internt i Forsvaret, virker det som. Ulike folk har ulike meninger om hva som er viktigst. Vi vil undersøke temaet nærmere og skaffe litt fakta til diskusjonen, sier forskningsleder Kim Mathiassen.
![Teltovn utenviklet ved FFI under testing ved FFI i 1993](/aktuelt/nyheter/skal-vi-ikke-fa-fyre-i-teltet-lenger-na-da/_/image/6fddcad8-a652-4062-bbd4-ab2e8bb12b0e:f2600d802a5a0a73a3ddcfb1a7d3d9c0084c3a00/width-768/1993_02_Teltovn.jpg)
Kunnskap kan brukes til mye
Et annet spørsmål er om det går an å gjøre noe for å skjule varmen, slik at man likevel får fyrt.
Først må vi vite hvor stor risikoen for å bli oppdaget faktisk er i dag, sier FFIs kamuflasjeekspert, Gorm Krogh Selj.
– Et første steg vil være å måle hvor stor forskjellen i deteksjonsfare er med og uten ovnen for ulike kjente militære sensorer. For eksempel: På hvor stor avstand er ovnen i et telt synlig for en drone med et termisk kamera? Basert på dataene kan man lage noen retningslinjer og rutiner for bruk av ovnen i ulike situasjoner.
Neste steg blir å teste ulike tiltak og måle effekten av det. Kan man sette opp teltet i en bestemt retning for å gjøre varmen fra ovnen vanskeligere å se utenfra? Er det mulig å dekke til teltet på en måte for å skjule varmestrålingen?
Det finnes stater og selskaper som forsøker å utvikle materialer som reduserer termisk signatur, altså skjuler varme. Tanken er at slike materialer kan brukes i klær, overtrekk, nett eller duker. Slike duker kan være med på å gjøre ovnbruken tryggere.
FFI jobber ikke selv med å utvikle slike varmeskjulende materialer.
– Vi har testet noen slike materialer, for å holde oss oppdatert på hva som skjer. Men det har foreløpig ikke vært noen omfattende eller systematisk testing når det gjelder å skjule varme fra ovner i telt, sier Selj.
Kanskje er det håp for M94 og en tørrere soldattilværelse likevel.