Slik kan KI hjelpe soldaten
Kunstig intelligens (KI) vil bli en viktig del av Forvarets og soldatens verktøykasse.
KI er allerede tatt i bruk av Forsvaret, blant annet for å oppdage droner og for å analysere satellittdata.
Her er områdene der FFIs forskere mener KI vil bety mest de kommende årene.
Situasjonsforståelse og beslutningsstøtte
KI gjør det mulig å utnytte mer informasjon raskere.
KI vil for eksempel være helt avgjørende når vi skal følge med på hva som skjer i Norges store interesseområder til havs. Tilgangen på satellittdata øker raskt. KI kan tolke og analysere informasjonen for å finne trusler og mønstre tidligere, og den kan varsle om interessant eller mistenkelig aktivitet. KI kan også brukes til å varsle om droner som er på vei.
Prediktivt vedlikehold
Ved å bruke KI til å analysere sensordata og vedlikeholdslogger fra kjøretøy, fly og annet utstyr kan Forsvaret forutsi når vedlikehold er nødvendig, før feil oppstår. Dette kan redusere nedetid og vedlikeholdskostnader, samtidig som det øker operasjonell beredskap.
Målidentifikasjon
KI kan brukes til å identifisere mål på slagmarken gjennom sanntidsanalyse av data og sensorfusjon. Det kan hjelpe soldater med å ta raske og presise beslutninger i kamp, og det kan brukes i våpensystemer for bedre gjenkjenning av målet som er plukket ut.
Cyberforsvar
Ved å analysere nettverkstrafikk og oppdage avvik kan KI bidra til å identifisere og motvirke cyberangrep før de forårsaker skade.
Logistikk og støttevirksomhet
KI kan optimalisere logistikk og forsyningskjeder ved å forutsi behov, planlegge ruter og effektivisere ressursfordeling.
Autonome systemer
KI gjør at dronesvermer og ubemannede farkoster kan løse oppgaver uten å bli direkte fjernstyrt. Slike systemer kan ta over farlige oppgaver, som minerydding og rekognosering i fiendtlig territorium.
Simulering og trening
KI kan brukes i simuleringer for å trene militært personell i realistiske scenarioer. Dette kan inkludere virtuelle slagmarker hvor KI-styrte enheter gir dynamiske og utfordrende treningsmiljøer.