FFIs første film bød på smell og mystikk

I arkivet fant vi en gammel filmrull med klipp fra FFIs forskning på 50-tallet.

På 50-tallet holdt daværende FFI-direktør Fredrik Møller et foredrag med filmklipp fra instituttet. Vi har gravd frem den originale filmen, kalt FFI-Glimt, og gitt vår egen hushistoriker Jan Olav Langseth i oppgave å fortelle oss hva vi ser.

Frederik Møller var FFIs første direktør. Han satt i stillingen fra 1947 til 1957. Det var viktig for ham å formidle hva det unge forskningsinstituttet sto for. Derfor fikk han laget en halvtimes film.

Filmen var uten lydspor, siden den var ment som del av Møllers eget foredrag. En annonse i Aftenposten forteller at «Glimt fra Forsvarets forskningsinstitutt» ble annonsert og vist på et lukket møte i Oslo Militære Samfund i 1955, men den kan ha vært lansert flere år før.

Møllers manus er gått tapt. FFI-medarbeider Jan Olav Langseth har nå lagt på nye kommentarer til filmen.

Han har de siste årene lett mye rundt i FFIs innholdsrike samling av bilder, film, historiske gjenstander og dokumenter. I sammenheng med 75-årsjubileet har dette også resultert i en podkastserie.

– Filmen er på alle vis mangfoldig, med innslag i både svarthvitt og farge, sier Langseth.

– Vi er usikre på hva enkelte klipp viser. Mange prosjekter på 50-tallet ble ikke fulgt opp i tiårene etter, teknologien fant andre spor. Men det er morsomt at Møller her viser fram tidlig bruk av transistorer. Vi får se den nye hullkortmaskinen som på én dag kunne beregne ballistikkbaner en forsker måtte ha regnet i fire uker på. Ellers er det nok av action i filmen, med testskyting av Terne-missilet, røykbomber og maskiner med mystiske armer som rører i noe vi ikke vet hva er. Så dette er et spennende tidsdokument!