Kostnadsestimering i IKT-investeringer

Hva er utfordringene relatert til nøyaktig kostnadsestimering av militære IKT-prosjekter, og hvordan kan disse best håndteres?

Cyberforsvarets operasjonssenter, også kjent som CDOC/Cyber Defence Operation Center på Jørstadmoen *** Local Caption *** The Norwegian Armed Forces Cyber Defence' operation center/CDOC at Jørstadmoen.

Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) har utviklet seg i en ekstraordinær fart, drevet av omfattende forskning og utvikling i næringslivet, og en betydelig andel av forsvarssektorens tildelte midler blir brukt på IKT.

Militære IKT-prosjekter er vanligvis store og strekker seg over mange år eller tiår, noe som ofte medfører endringer i omfang eller målsetninger. Alle systemene som er involvert må integreres, hvor noen av systemene kan være geografisk spredt. I mange tilfeller må nasjonale systemer være i stand til å samhandle med systemene til andre nasjoner.

Kostnadsestimering er en viktig del av ethvert anskaffelsesprosjekt, enten det er for å støtte beslutningen mellom alternativer eller for å utvikle årlige budsjetter. Et godt kostnadsestimat skaper rimelige forventninger til budsjettholdere og beslutningstakere, og det legger til rette for at prosjektet lykkes.

Denne studien har som hovedformål å forstå utfordringene relatert til nøyaktig kostnadsestimering av militære IKT-prosjekter og å identifisere beste praksis for å håndtere disse.

Om studien

FFI har ledet studien, som har vært et samarbeid mellom nasjoner og organisasjoner i NATO. Studien er organisert av NATO Science and Technology Organization (STO) under System Analysis and Studies (SAS) panelet. Studiemedlemmene har bestått av FFI og eksperter innen kostnadsestimering og anskaffelser fra Canada, Storbritannia, USA, NATO Communications and Information Agency (NCIA) og NATO Allied Command Transformation (ACT).

En spørreundersøkelse ble brukt for å innhente relevant IKT-prosjektdata fra anskaffelsesorganisasjonene til studiemedlemmenes nasjoner og byråer. En kombinasjon av innsikt fra spørreundersøkelsen, den faglige ekspertisen til studiemedlemmene og litteratur ble brukt for å bestemme anbefalinger og beste praksis presentert i rapporten.

Nøkkelanbefalinger

Basert på den faglige ekspertisen til studiemedlemmene, eksisterende håndbøker om kostnadsestimering og litteratur, gir rapporten en veiledning for hvordan kostnadsestimering av militære IKT-prosjekter kan utføres gjennom systemets livsløp. Rapporten diskuterer også utfordringer og strategier for nøyaktig kostnadsestimering av militære IKT-prosjekter. Følgende er et sammendrag av studiegruppens nøkkelanbefalinger.

Kostnadsestimeringsmetoder: Valg av kostnadsestimeringsmetode bør avhenge av tilgjengelig data og verktøy samt om man følger vannfall eller smidig metodikk ved prosjektplanleggingen.

Prosess: Krav i prosjektene burde følge SMART-rammeverket og dokumenteres for å sikre kontinuitet. Bruk av flere kostnadsestimeringsmetoder kan være hensiktsmessig for å sammenligne og validere det opprinnelige estimatet. Kommersielle estimeringsprogrammer kan brukes og tilpasses når man mangler data for kostnadsestimering. Maskinvare og programvare bør budsjetteres og planlegges for kontinuerlig oppgradering.

Dokumentering: Alt som inkluderes, ekskluderes og antas i kostnadsestimeringen må dokumenteres. Det anbefales å bygge opp og oppbevare en database over historiske IKT-prosjekter for å støtte fremtidig kostnadsestimering av IKT-prosjekter.

Livssykluskostnader: Den fulle livssykluskostnaden for maskinvaren og programvaren i prosjektene bør estimeres. Når kostnadsestimeringen skal presenteres bør det presenteres som et intervall fremfor ett enkelt tall for å få frem usikkerheten i estimatet.

Kompetanse: Prosjektmedarbeidere i IKT-prosjekter bør ha nok kompetanse om IKT, og spesielt om utviklingsmetoder i IKT-prosjekter. Det anbefales å henvende seg til organisasjoner som International Cost Estimating & Analysis Association (ICEAA), UK Society for Cost Analysis and Forecasting (SCAF), Cost Assurance and Analysis Service (CAAS) og Nesma for å bygge individuell og/eller organisasjonens evne til å gjøre effektiv kostnadsestimering av IKT.

Ressurser: Rapporten lister også opp en rekke håndbøker som bør benyttes før å støtte kostnadsestimeringen, som for eksempel ICEAA sin Software Cost Estimating Body og Knowledge (CEBoK-S).

Rapporten er publisert (pre-release) på NATO STOs nettsider (krever innlogging)