Hva kjennetegner vellykkede militære IKT-prosjekter?

Det er tydelige mangler ved Forsvarets IKT-løsninger. En ny studie har sett på hva som kan være suksesskriterier.

Soldater jobber med drone i vinterlandskap i Nord-Norge
Foto: Forsvaret

Forsvaret er avhengig av moderne informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT-)løsninger for å understøtte operativ evne. Denne studien søker å identifisere hva som kjennetegner militære IKT-prosjekter som lykkes, gjennom analyse av IKT prosjekter i Norge og Nato. Resultatene peker blant annet på at valg av utviklingsmetodikk og hvorvidt brukersiden følger opp underveis kan påvirke hvorvidt IKT-prosjektet blir vellykket.

Den teknologiske utviklingen innen IKT-området har gått svært hurtig de siste årene, og det er nå store muligheter for å gjøre Forsvaret bedre ved å utnytte IKT. Det er imidlertid krevende å lykkes med militære IKT-prosjekter både i Norge og i andre land.

Per i dag er det tydelige mangler ved Forsvarets IKT-løsninger, noe som både Forsvaret og Forsvarsdepartementet (FD) erkjenner. I dette FFI-notatet dokumenteres resultatene fra en studie av 25 IKT-prosjekter gjennomført i ulike Nato-land eller -byråer, hvor de tre suksess­­variablene tid, kostnad og levert nytte studeres.

Resultatene peker mot at prosjekter med smidig utviklingsmetodikk leverte mer nytte enn tradisjonelle metoder. Hvor mye brukerne fulgte opp underveis i prosjektet ser også ut til å ha hatt en positiv effekt på prosjektsuksessen. Til slutt har klare og godt spesifiserte formål i prosjektene en statistisk signifikant effekt på prosjektenes leverte nytte.

Notatet beskriver hva som kjennetegner militære IKT-prosjekter som lykkes ved å utvide det tradisjonelle fokuset på tid og kostnad i prosjektlitteraturen til å inkludere levert nytte for bruker som en avgjørende suksessvariabel.

Notatet baserer seg på artikkelen «How can NATO countries successfully adopt new software? A cross-country empirical study of military IT projects» av Helene Berg og Jonathan Ritschel (under publisering).

Innsamlingen av empiriske data har vært en var del av arbeidet i Natos forsknings­gruppe STO SAS-153 «Best practices on Cost Analysis of Information and Communication Technology».

Publikasjonen er tilgjengelig ved forespørsel, ta gjerne kontakt på e-post