Mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret, i FMA og ved FFI – resultater fra en spørreundersøkelse i 2024

FFI-Rapport 2025

I denne rapporten presenterer vi resultatene fra en undersøkelse om mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret, i Forsvarsmateriell (FMA) og ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Undersøkelsen ble gjennomført i desember 2024. Det er fjerde gang en slik undersøkelse gjennomføres i Forsvaret, og det er andre gang den gjennomføres i FMA og ved FFI. Endringer over tid i de ulike virksomhetene gir viktig styringsinformasjon og kan indikere om arbeidet med å forebygge og bekjempe mobbing og seksuell trakassering gir resultater.

Undersøkelsen måler forekomsten av mobbing og seksuell trakassering i 2024 samt kjennskap og tillit til varslingssystemet. Resultatene viser at kjønn og alder påvirker sannsynligheten for å oppleve både mobbing og seksuell trakassering i forsvarssektoren. Dette er i tråd med tidligere undersøkelser i forsvarssektoren og også med andre undersøkelser i Norge. Unge, og særlig unge kvinner, opplever i større grad mobbing og seksuell trakassering.

Fordi kjønn og alder påvirker sannsynligheten for å oppleve mobbing og seksuell trakassering, deler vi respondentene i ulike grupper i analysene i rapporten: menige/studenter, unge ansatte (30 år og yngre) og eldre ansatte (over 30 år). Vi ser på kvinner og menn hver for seg.

I Forsvaret var mobbing mest utbredt blant menige/studenter, hvor 25 prosent av kvinnene og 17 prosent av mennene hadde opplevd mobbing de siste seks månedene. Blant unge ansatte var andelen 17 prosent for kvinner og 11 prosent for menn. Blant kvinnelige ansatte over 30 år var andelen 8 prosent i Forsvaret og 7 prosent i FMA. Blant mannlige ansatte var andelen 6 prosent i Forsvaret og 4 prosent i FMA. Ved FFI var mobbing gjennomgående mindre utbredt, og kun 3 prosent av de ansatte oppga slike erfaringer.

Når det gjelder seksuell trakassering, hadde omtrent 50 prosent av kvinnelige menige/studenter og unge kvinnelige ansatte i Forsvaret og i FMA opplevd det de siste 12 månedene. Til sammenligning var forekomsten 12–14 prosent blant mannlige menige/studenter og unge ansatte. Blant kvinnene over 30 år var forekomsten 24 prosent i Forsvaret og 19 prosent i FMA, mens for mennene var den rundt 8 prosent i begge virksomheter. Ved FFI var seksuell trakassering gjennomgående mindre utbredt, og kun 6 prosent av de ansatte oppga slike erfaringer.

Noen flere visste hvordan man varsler i 2024 enn i 2022, men mange var usikre på hvilke hendelser de bør varsle om. Andelen som varslet, var omtrent lik i 2024 som i 2022. De viktigste grunnene til at respondentene ikke varslet, var at de ikke ønsket ikke å gå videre med hendelsen, at de var usikre på om hendelsen var alvorlig nok, og at de trodde varselet ikke ville føre frem.

Resultatene fra undersøkelsen om mobbing og seksuell trakassering i forsvarssektoren viser at nivået av mobbing og seksuell trakassering er omtrent uendret siden 2022 i alle de tre virksomhetene, men at Forsvaret har en nedgang i seksuell trakassering blant menige/studenter og unge kvinnelige ansatte. Selv om denne utviklingen er positiv for Forsvaret, er forekomsten fortsatt høy i enkelte grupper. Vi anbefaler at forsvarssektoren styrker arbeidet med å forebygge og bekjempe mobbing og seksuell trakassering.

Forfattere:

Kari Røren Strand
Maria Fleischer Fauske
Torbjørn Hanson

Mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret, i FMA og ved FFI – resultater fra en spørreundersøkelse i 2024
Last ned publikasjonen

Nylig publisert