Risiko for negative miljøeffekter og skade på oppdrettsfisk ved etablering av undervanns skytefelt på Korsnes fort – oppfølgingsstudie
Om publikasjonen
Forsvaret ønsker å etablere et permanent øvingsområde i Korsfjorden. Øvingsaktiviteten vil innebære detonasjoner av små øvingsladninger (0,1–2,0 kg TNT) flere ganger om dagen. Det er 4 konsesjoner på fiskeoppdrett som ligger 3,7–6,0 km fra øvingsfeltet. I mars 2021 ble det gjennomført en studie for å undersøke fiskens reaksjon og helse når realistiske ladninger ble detonert i øvingsområdet. Studien konkluderte med at den planlagte øvingsaktiviteten ikke ville påføre fisken i oppdrettsmerdene stress og skade på populasjonsnivå som endrer vekst, dødelighet og fiskehelse. Det ble likevel gjort funn av sirkulasjonsforstyrrelser og blødninger i fisken som ble undersøkt etter eksponeringen. Siden eksponeringsnivåene var langt lavere enn rapporterte terskler for skade på fisk i litteraturen, ble disse funnene ikke forklart med barotraumer fra sprengingene. Målet med denne oppfølgingsstudien er å undersøke om patologiske funn i 2021 var reelle effekter av sprengingene i øvingsområdet. Vi ønsker også å validere modellberegningene fra 2021 som tilsier at lydtrykket fra sprenginger i øvingsområdet vil være 10–15 dB høyere på høsten sammenlignet med det som ble testet i mars 2021, og vurdere hvilke maksimale enkeltladninger som kan detoneres i øvingsområdet uten risiko for negative miljøeffekter eller effekter på nærliggende oppdrettsanlegg.
I november 2024 ble det gjennomført et eksperiment med fem detonasjoner av 2 kg TNT i øvingsområdet på Korsnes med 1 times intervall. Skorpo vest er det nærmeste oppdrettsanlegget, og de fem merdene inneholdt på eksponeringstidspunktet regnbueørret med en størrelse på 200–700 gram. Fiskens atferd ble observert med kamera i merdene og fôrforbruk og dødelighet per merd ble registrert daglig i uken før til uken etter eksponeringen. Fisk ble tatt ut fra den nærmeste merden i dagene før og etter eksponering for patologiske undersøkelser med vekt på barotraumer. Detonasjonene ble foretatt i samme posisjon og dyp som i 2021. Nivåene ble målt med hydrofoner på anlegget til maksimalt 177 dB re 1µPa bredbånds spisstrykk (over 10 Hz) og 171 dB spisstrykk i fiskens høreområde (20–500 Hz). Bredbånds lydeksponeringsnivå (SEL) var 148-156 dB re 1µPa2·s og 144-150 dB i fiskens høreområde. Nivåene i 2021 og 2024 er sammenlignbare.
Det ble ikke observert noen stressreaksjon eller vedvarende atferdsendringer hos fisken under eksponeringen til lydpulsene fra detonasjonene i noen av merdene. Fôrforbruk og dødelighet endret seg ikke signifikant. De patologiske undersøkelsene viste ingen funn hverken i kontrollgruppene eller i eksponerte grupper, og funnene fra 2021 må anses som artefakter som sannsynligvis oppsto under prøvetakingen. Med bakgrunn i studien fra 2021 og denne oppfølgingsstudien anbefaler vi å holde spisstrykkverdiene på Skorpo under 170 dB (re1µPa) i båndet 10–500 Hz, og lydeksponeringsnivå i det samme båndet under 150 dB (re 1 µPa2·s). Dette innebærer at normal planlagt øvingsaktivitet på Korsnes kan gjennomføres, men vi anbefaler å bruke boblegardinet som sperrer av øvingsområdet og demper sjokkbølgen, spesielt på høsten (august–oktober) når propagasjonstapet kan være lavere på grunn av oseanografiske forhold. Enkeltladninger på inntil 200 kg kan detoneres i øvingsområdet uten vesentlige negative miljøeffekter, men dersom det er fisk i merdene i Korsfjorden, anbefaler vi å bruke boblegardin for å dempe sjokkbølgen.
Forfattere:
- Petter H. Kvadsheim, FFI
- Jon Kjøll, FFI
- Roald Otnes, FFI
- Ole Bendik Dale, Veterinærinstituttet
- Lisa Øvredal, Veterinærinstituttet
- Endre Grimsbø, UiT Norges arktiske universitet
- Morten Smedsrud, Forsvarsbygg
Om publikasjonen

Miljø og klima
Relevante prosjekt og tema
Klima og sikkerhet
Militær oseanografi
Hva hører vågehvalen?
Forurensning i skyte- og øvingsfelt
Miljødatabasen
